Advocaat stopt deze zomer bij AZ, Vitesse doet aangifte tegen Jordania

AZ moet op zoek naar een nieuwe coach en bij Vitesse blijft het onrustig: oud-eigenaar Jordania zou de directeur hebben bedreigd.

Dick Advocaat gaat niet verder als coach van AZ. Dat bevestigde hij gistermiddag na de uitwedstrijd tegen Cambuur (0-0). De voormalige bondscoach van Nederland, Zuid-Korea, België en Rusland zegt zich niet te kunnen vinden in de koers die de Alkmaarse club voor ogen heeft. „De club wil iets anders”, aldus Advocaat, die eerder dit seizoen de ontslagen Gertjan Verbeek opvolgde. „Het eerste wat me verteld werd is dat Martin Haar (assistent-trainer) weg moest. Toen heb ik het gesprek meteen gestopt. Ik bepaal met wie ik werk en niet een technisch directeur.”

Volgens technisch directeur Earnest Stewart is Advocaats lezing over Haar „voorbarig”, zo zei hij bij Fox. „Maar het zou kunnen dat voor [Haar] een andere rol is weggelegd.”

Volgens Advocaat was drie weken geleden al bekend dat hij niet verder wilde. „Ik heb het vrijdag definitief gezegd.” Advocaat wil nu het liefst ergens bondscoach worden, zei hij. „Na zo’n WK is er altijd wel een slachtoffer, dat weet je.”

Algemeen directeur Joost de Wit van Vitesse heeft aangifte gedaan tegen voormalig clubeigenaar Merab Jordania. De Arnhemse club heeft de Georgiër bovendien een stadionverbod opgelegd voor drie jaar. Jordania zou De Wit, die hij zelf deze zomer benoemde, bedreigd hebben na een woordenwisseling.

Jordania stond in oktober vorig jaar zijn aandelen af aan zijn vermoedelijke geldschieter en zakenpartner Aleksandr Tsjigirinski, en trad later ook af als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij staat bekend als bevlogen en bemoeizuchtig. Zijn zoon speelt in de jeugd van Vitesse.

Tijdens de thuiswedstrijd zaterdagavond tegen Heerenveen (2-2) protesteerden supporters tegen het bestuur onder leiding van De Wit. Op een spandoek stond: „Met het beleid van dit bestuur staat binnenkort het Gelredome te huur.” De woede betreft onder meer het gedwongen vertrek van woordvoerder Ester Bal, die gezien wordt als cultuurdrager van de club.