Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

ABN Amro is bereid de schuld van hockeyclub Laren te halveren

Vreugde bij hockeyclub Laren in mei 2012, na een doelpunt in de EuroHockey Club Champions Cup (ECCC). Dit weekend werd bekend dat de club in grote financiële problemen verkeert.
Vreugde bij hockeyclub Laren in mei 2012, na een doelpunt in de EuroHockey Club Champions Cup (ECCC). Dit weekend werd bekend dat de club in grote financiële problemen verkeert. Foto ANP / Sander Koning

ABN Amro is bereid mee te werken aan de redding van hockeyclub Laren. De club heeft een schuld van 800.000 euro en ABN Amro – hoofdsponsor en financier – wil de helft van die schuld kwijtschelden, blijkt uit correspondentie aan de leden. Dat schrijft NRC vandaag. Voorzitter Micky Adriaansens wil niet ingaan op de details en stelt dat er nog geen overeenkomst is.

In een e-mail aan de leden, begin deze maand, meldt het clubbestuur dat Laren een tekort heeft van 300.000 euro op de begroting van het lopende seizoen. Daarnaast heeft de club een bankschuld van 800.000 euro. Het gat in de begroting moet worden opgelost door een eenmalige contributieverhoging van 200 euro per lid. Dat levert circa drie ton op. Hoe hoog de nood is, blijkt uit het feit dat Laren salarissen over maart pas kan uitbetalen na de inning van de extra contributie.

Wat betreft de bankschuld blijkt hoofdsponsor ABN Amro bij te willen springen. “Na ruim anderhalf jaar onderhandelen is de bank bereid de schuld te halveren”, aldus het bestuur in de brief aan de leden. “Dat is een geweldig gebaar van ABN Amro waarmee ze de club de mogelijkheid geeft voor een nieuwe start.”

ABN Amro wil niet ingaan op de situatie bij de Larense hockeyclub, waar de bank zowel hoofdsponsor als financier is. “Als klanten financieel in zwaar weer zitten, kijken we wat voor oplossingen er mogelijk zijn”, stelt een woordvoerder van de bank. “Dat geldt voor iedere klant.”

‘Per direct geen hockey meer bij faillissement’

De gevolgen van een faillissement zijn volgens het bestuur van de Larense hockeyclub heel groot. De club heeft een groot clubhuis – geschatte kosten van de bouw: 2,5 miljoen euro – waar geen hypotheek op rust. Volgens het clubbestuur zal een curator het clubhuis duur verkopen. “De verwachting is reëel dat de koopprijs hoger is dan het nu gevraagde bedrag van twee keer 100 euro”, aldus het bestuur in de brief aan de leden. Ook vreest het bestuur dat er per direct niet meer kan worden gehockeyd bij een faillissement. Vanavond is er bij de Larense hockeyclub een extra ledenvergadering waar een toelichting wordt gegeven op de situatie.

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘In Laren is de tijd van de hockeybankiers voorbij’ in de krant van dit weekend.