Zes doden bij verkiezingen Turkije voor gemeenteraad en aanblijven Erdogan

Foto ANP / Sedat Suna

In Turkije wordt vandaag gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar de 52 miljoen Turken kunnen met hun stem ook laten blijken of premier Recep Tayyip Erdogan moet opstappen of niet. De premier heeft de verkiezingen vandaag uitgeroepen tot een referendum over zijn beleid. Als zijn AK-partij de verkiezingen verliest, vertrekt hij, zo heeft hij eerder gezegd.

Update 14.49: er zijn zes mensen omgekomen tijdens gevechten tussen rivaliserende kandidaten van de lokale verkiezingen. Vier doden vielen toen twee families in het stadje Yuvacik in de oostelijke provincie Sanliurfa, het aan de stok met elkaar kregen. In Golbasi, in de provincie Hatay kwamen ook twee mensen om het leven toen er ruzie uitbrak tussen families van verschillende kandidaten voor de verkiezingen.

Erdogan ligt in eigen land de laatste tijd onder vuur door zijn regeringsbeleid. De premier heeft sinds afgelopen december zo’n zevenduizend mensen de laan uit gestuurd, die bij justitie en de politie werkten. Omdat het veelal aanhangers betreft van de invloedrijke islamprediker Fethullah Gülen heeft het de schijn van een politieke zuivering. Erdogans regering is ook verwikkeld in verschillende corruptieschandalen. En er was grote kritiek toen de overheid afgelopen week videokanaal YouTube blokkeerde nadat de inhoud van een gesprek met veiligheidsdiensten uitlekte waarin mogelijk ingrijpen in Syrië werd besproken.

Eerder deze maand werd al Twitter afgesloten. Volgens de regering verspreiden de sociale media desinformatie. Zo werden op Twitter opgenomen gesprekken verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou instrueren om geld uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Onwaarheden volgens Erdogan.

Duizenden aanhangers op een bijeenkomst van de AKP-partij in Istanbul eerder deze week. Foto EPA / Kayhan Ozer

De premier die spreekt over ‘verraders’ op internet heeft de afgelopen weken het land doorkruist om campagne voor zijn partij te voeren. Op een bijeenkomst in Istanbul zei Erdogan gisteren tegen zijn aanhangers:

“Het zijn allemaal verraders. Laat ze doen wat ze willen. Ga naar de stembus morgen en leer ze een lesje. Geef ze een Ottomaanse klap in het gezicht.”

Ondanks de felle protesten die er zijn geweest tegen de blokkades van social media, en eerdere protesten tegen het regeringsbeleid, ziet het er volgens peilingen naar uit dat Erdogans partij toch een stabiel resultaat zal halen dat niet onder zal doen voor het verkiezingsresultaat in 2009 van bijna 39 procent van de stemmen. De AK-partij werd bij de vorige lokale verkiezingen nog de grootste in de hoofdstad Ankara en in Istanbul. Als Erdogan meer dan die bijna 40 procent van de stemmen wint, kan hij dat gebruiken als een steun in de rug voor zijn repressieve optreden. Als hij minder haalt, zal dat een nederlaag betekenen.

Lees hier meer over de corruptieschandalen en de Gülen-beweging (€) in: De Turkse politieke thriller.