Senegal sluit grens met Guinee om verspreiding ebola tegen te gaan

Donka ziekenhuis in Guinee waar mensen in quarantaine zitten die mogelijk besmet zijn met ebola. Foto AFP / Cellou Binani

Senegal heeft gisteren de grens met Guinee gesloten om te voorkomen dat de ebola-uitbraak in het land zich verspreidt. Dat heeft het Senegalese ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt, zo meldt persbureau AP. Het virus heeft in Guinee al zeventig slachtoffers gemaakt.

Niet alleen werd de grens gesloten, ook een grote weekmarkt in de zuidelijke regio Kolda werd afgelast. De markt trekt duizenden mensen uit Guinee, Gambia en Guinee-Bissau. Vorige week maakte Guinee bekend dat in het zuiden van het land besmettingen met ebola zijn vastgesteld. Ook in de hoofdstad Conakry zijn mensen besmet geraakt. In buurlanden Liberia en Sierra Leone worden enkele verdachte gevallen onderzocht.

Internationale hulporganisaties zoals Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben extra personeel en materiaal naar Guinee gestuurd. Ook zijn quarantainezones ingesteld om mensen die besmet zijn te isoleren en verspreiding van het virus tegen te gaan. Maar er bestaat geen vaccin of een behandeling voor ebola. Het virus veroorzaakt zware koorts en hevige bloedingen. De uitbraak in Guinee is de eerste in West-Afrika in twintig jaar.

    • Anouk Eigenraam