Nieuwkomer Andrej Kiska president Slowakije

Andrej Kiska en een partijlid nemen een selfie in het hoofdkwartier van de partij nadat de eerste resultaten al wijzen op een overwinning voor hem. Foto EPA / Filip Singer

De politieke nieuweling Andrej Kiska is gekozen als nieuwe president van Slowakije. Hij versloeg zijn rivaal en de huidige premier Robert Fico, met een ruime marge. Dat blijkt uit de uitslag van de verkiezing die vandaag is gepubliceerd, meldt persbureau AP. Kiska volgt Ivan Gasparovic op, de enige president die twee termijnen volmaakte.

Kiska, een zakenman die twee postorderbedrijven heeft opgericht en later weer verkocht, kreeg 59,4 procent van de stemmen. Fico moest het doen met 40,6 procent en heeft inmiddels zijn verlies erkend. Voor de 49-jarige Fico is het verlies een gevoelige nederlaag. De leider van de grootste partij in Slowakije, de Smer-partij, is een populaire politicus. Hij leidde zijn partij in 2012 naar een ongekende verkiezingswinst; de winstmarge was zo groot dat de partij geen coalitiepartner hoefde te zoeken.

Kiska was tot voor kort een relatieve onbekende in het land, maar wist veel kiezers te trekken die genoeg hebben van corruptie en de gevestigde politiek. De filantroop richtte de stichting Good Angel op, een ngo die families steunt met zieke kinderen. De 51-jarige Kiska zei na het bekend worden van zijn overwinning tot het juichende publiek:

“Ik ga proberen de politiek menselijker te maken. Ik ben er voor alle fatsoenlijke burgers.”

Kiska is de vierde president van het land sinds het onafhankelijk werd in 1993. De post van president is in Slowakije overigens grotendeels ceremonieel. De president benoemt wel de rechters van het constitutionele hof en kan zijn veto uitspreken over wetsvoorstellen. Dat veto kan echter weer ongedaan worden gemaakt door het parlement. De Slowaakse president wijst na parlementsverkiezingen ook de nieuwe premier aan. Dat is doorgaans de leider van de partij die de verkiezingen heeft gewonnen.

    • Anouk Eigenraam