Myanmar houdt weer volkstelling sinds 30 jaar

Boeddhistische monniken in Myanmar, houden spandoelen omhoog tijdens een demonstratie afgelopen week tegen onder andere de volkstelling.
Boeddhistische monniken in Myanmar, houden spandoelen omhoog tijdens een demonstratie afgelopen week tegen onder andere de volkstelling. Foto EPA / Nyein Chan Naing

Myanmar houdt voor het eerst in dertig jaar weer een volkstelling. Daarmee vergroot het de spanningen in het land tussen boeddhisten en de moslimminderheid, die zichzelf Rohingya noemt. Deze minderheid doet al tijden pogingen zichzelf als zodanig te laten registreren, met steun van de VN, maar Myanmar weigert dit.

Het is onbekend hoeveel mensen er precies leven in het voornamelijk boeddhistische land. De meest gangbare schatting gaat uit van 60 miljoen mensen, maar dat is een getal dat gebaseerd is op de laatste telling uit 1983. Die volkstelling zou veel religieuze en etnische minderheden buiten de telling hebben gelaten, schrijft persbureau Reuters.

Degenen die het telwerk verrichten, meestal docenten, zijn vanmorgen vroeg aan hun taak begonnen. Ze hopen vandaag zo’n 12 miljoen huishoudens te hebben bereikt en de verwachting is dat de hele klus geklaard is op 10 april. De telling gaat overigens verder dan alleen de registratie; in samenwerking met de VN is een vragenlijst opgesteld, die ook informatie moet geven over de ongeletterdheid van de bevolking, de werkloosheid, toegang tot schoon water en vruchtbaarheidscijfers.

Meer etnische minderheden maken zich zorgen

De verwachting is dat de volkstelling, wegens de gevoelige vraag die het bevat over de etnische achtergrond, de toch al aanwezige spanning zal vergroten tussen het boeddhistische deel van de bevolking en de Rohingya-minderheid. De minderheid die in het westen van het land woont, is al langer doelwit geweest van gewelddadige aanvallen waarbij meer dan 200 doden vielen. Verschillende mensen hebben gezegd de telling te boycotten omdat ze bang zijn dat de telling de status van de Rohingya legitimeert.

Al lijkt het hier nog niet op; de regering beschouwt de Rohingya als dezelfde etniciteit als die van de Bengaalse immigranten en ze staan dan ook niet als aparte bevolkingsgroep op het formulier van de telling. Maar de VN heeft tot nu toe steeds de minderheid ervan verzekerd dat dit wel het geval is. Overigens zijn er ook andere etnische groepen die ongerust zijn of ze zichzelf wel mogen registreren volgens hun etnische minderheid.

Myanmar telt naar schatting 153 etnische groepen, maar sommigen worden bij elkaar geveegd op de registratielijst als clan of stam.