Hamilton wint Grand Prix Maleisië

Lewis Hamilton op het Sepang International Circuit, bij Kuala Lumpur. De Brit won de Grand Prix. Foto EPA / Srdjan Suki

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Maleisië gewonnen. De Britse Formule 1-coureur van Mercedes leidde op het circuit van Sepang van start tot finish. Hij kwam zeventien seconden eerder over de finish dan zijn Duitse ploeggenoot Nico Rosberg. Wereldkampioen Sebastian Vettel van Red Bull werd derde.

Hamilton veroverde gisteren in de stromende regen poleposition. Op de racedag bleef het echter droog. Hamilton sloeg direct na de start een gaatje, terwijl Rosberg, die twee weken geleden de beste was in de seizoensouverture in Australië, ten koste van landgenoot Vettel opschoof naar de tweede plaats. Zo chaotisch als de openingsrace verliep, zo overzichtelijk verliep de race in Maleisië. De leidende positie van de 29-jarige Hamilton kwam geen moment in gevaar en ook daarachter waren de verhoudingen snel duidelijk.

Vettel kon de Mercedes-coureurs niet bedreigen, maar nam wel revanche voor een teleurstellende seizoensstart. Zijn team Red Bull had in aanloop naar het nieuwe seizoen veel moeite om de bolide op orde te krijgen. Net als Hamilton kwam zijn race in Australië al vroegtijdig tot een einde. Ferrari-coureur Fernando Alonso uit Spanje, vorig jaar tweede in de wereldbekerstand, werd vierde en eindigde daarmee voor de Duitser Nico Hülkenberg van Force India. Jenson Button van McLaren kwam als zesde over de finish.

Voor Daniel Ricciardo, rijdend voor Red Bull, eindigde de wedstrijd opnieuw in mineur. Kort na de start passeerde hij ploeggenoot Vettel, maar na een mislukte pitstop - een van zijn banden werd niet goed vastgezet - en problemen met zijn voorvleugel zat een topklassering er niet meer in. In Australië kostte diskwalificatie hem al een tweede plek. Voor Hamilton is het de 23e overwinning in een grand prix. Hij won nog niet eerder in Maleisië, wel stond hij twee keer op het podium.

    • Anouk Eigenraam