Frankrijk stemt voor gemeenteraad - graadmeter voor Hollande

Anne Hidalgo (en haar man), lijsttrekker voor de PS in Parijs brengt haar stem uit. De partij van Hollande gooit hier hoge ogen, in tegenstelling tot in de rest van het land waar de populariteit tanende is van de partij. Foto EPA / Ian Langsdon

Kiezers in Frankrijk gaan vandaag naar de stembus voor de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen. De verkiezingen gaan weliswaar over lokaal beleid, maar kunnen vooral worden gezien als graadmeter voor de populariteit van de regering van de socialistische president François Hollande, zo schrijft persbureau AP.

Het extreemrechtse Front National (FN) van Marine le Pen lijkt garen te spinnen bij de impopulariteit van de regering-Hollande. Het FN won verrassend in een aantal steden in het noorden en zuiden van het land, de eerste winst weer sinds 1995. In totaal wordt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 36.000 dorpen en steden gestemd. Niet alleen voor het Front National lijkt de stembusgang een succes te worden; de conservatieve UMP lijkt volgens peilingen op zo’n honderd plaatsen weer de grootste te worden.

NRC-correspondent Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Inzet: hoeveel (grote) steden gaan van links naar rechts; hoeveel plaatsen weet het FN te winnen na Hénin-Beaumont vorige week in een keer.

De populariteit van Hollande is gedaald na een reeks schandalen. Bovendien zijn kiezers teleurgesteld dat ondanks Hollandes beloften van verandering de economie nog altijd niet in de lift zit. Afgelopen week steeg de werkloosheid naar een nieuw record. De verwachting is dan ook dat de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen leidt tot veranderingen binnen de regeringsploeg. Volgens een recente peiling zou 80 procent van de bevolking ook premier Ayrault willen inruilen voor de minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls.

Een lichtpuntje voor Hollande is de strijd om het burgemeesterschap in Parijs. Daar lijkt Anne Hidalgo haar rivale Nathalie Kosciusko-Morizet te verslaan. Daarmee zijn de sleutels van de hoofdstad opnieuw zes jaar in handen van de socialisten. De opkomst lijkt rond het middaguur nog niet echt groot:

Lees ook (€): Front National lonkt nu ook naar gaullisten

    • Anouk Eigenraam