Feyenoord thuis ruimschoots langs Go Ahead Eagles

De Kuip in Rotterdam. Foto ANP / Kay in 't Veen

Feyenoord heeft het vandaag goed gedaan in de top van de Eredivisie. De ploeg van coach Ronald Koeman won in de Kuip met 5-0 van Go Ahead Eagles en klimt daardoor naar de tweede plaats. Lex Immers, Tonny Vilhena, Jean-Paul Boëtius, Mitchell te Vrede en Miquel Nelom scoorden. Go Ahead blijft vijftiende.

Feyenoord zorgde vanaf het eerste fluitsignaal voor dreiging, waar de defensie van de Eagles niet altijd solide oogde. Na dertien minuten drukte Lex Immers het verschil in de score uit. Jean-Paul Boëtius onderschepte de bal, waarna de voormalige speler van ADO Den Haag van buiten het strafschopgebied raak schoot. Halverwege de eerste helft kwam de ploeg van coach Foeke Booy beter in de wedstrijd. Jop van der Linden knalde een vrije trap op de paal en Erik Falkenburg mikte uit de draai naast. De Rotterdammers, die Te Vrede nog gevaar zagen stichten met een kopbal, haalden echter zonder schade de rust.

Na de pauze verdubbelde Vilhena al snel de marge. De middenvelder liep in op een voorzet van Ruben Schaken en kopte raak. Deniz Türüc kon de spanning terugbrengen, maar zijn inzet werd door Bruno Martins Indi van de lijn gehaald. Aan de andere kant zorgde Boëtius in de 64e minuut voor de beslissing na een vlotte aanval. De thuisploeg speelde het duel vervolgens eenvoudig uit en via Te Vrede en invaller Nelom liep de score nog verder op. Enig smetje was het geblesseerd uitvallen van Terence Kongolo. De jonge verdediger stond in de basis omdat Joris Mathijsen met kuitklachten ontbrak.

Feyenoord heeft na 29 wedstrijden 54 punten, één meer dan PSV en Vitesse. Die clubs speelden bovendien een wedstrijd meer. FC Twente, dat het in Amsterdam opneemt tegen koploper Ajax, kan de Rotterdammers later op de middag nog wel passeren.(Novum)