Zware klappen voor Franse socialisten na gemeenteraadsverkiezingen

Robert Menard, burgemeesterskandidaat die wordt gesteund door het Front National, gaf vanavond een speech nadat hij verkozen werd tot burgemeester van Beziers.
Robert Menard, burgemeesterskandidaat die wordt gesteund door het Front National, gaf vanavond een speech nadat hij verkozen werd tot burgemeester van Beziers. Foto AFP/Sylvain Thomas

De Parti Socialiste van de Franse president François Hollande heeft vandaag in de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen zware klappen moeten incasseren, zo blijkt uit de eerste uitslagen. In steden als Toulouse, Reims, Caen, Roubaix en Ajaccio verloor de partij de meerderheid.

“Het is in de eerste plaats een nederlaag voor links. Het is een trieste avond”, aldus regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem vanavond tegenover persbureau AFP.

Zoals het er nu naar uitziet lijkt de conservatieve UMP ongeveer honderd steden op de socialisten te gaan heroveren. Het lijkt waarschijnlijk dat president Hollande na de nederlaag van zijn partij wijzigingen aan zal brengen in zijn regeringsploeg. “Ik heb de waarschuwing gehoord. Ik zal actie ondernemen”, zei de president woensdag al na de eerste stemronde.

De opkomst was vandaag, zoals verwacht, erg laag: 62 procent van de stemgerechtigden kwamen naar de stembus vandaag, een historisch dieptepunt.

Eerste vrouwelijke burgemeester voor Parijs

Een meevaller voor de socialisten is dat hoofdstad Parijs wel een socialistische burgemeester krijgt, en dat is voor het eerst een vrouw. De 54-jarige Anne Hidalgo heeft gewonnen van rivaal Nathalie Kosciusko-Morizet, van de rechts partij UMP.

Ook in verschillende andere plaatsen, waaronder Avignon, Perpignan en Saint Gilles, lijken de rechtspopulisten naast de overwinning te grijpen. Dat is vooral in Perpignan pijnlijk, waar Louis Aliot, de levensgezel van partijleider Marine Le Pen, kandidaat-burgemeester was.

Front National wint terrrein

De populistische extreemrechtse partij Front National van Marine le Pen wint zoals het er nu naar uitziet in tien gemeenten, waaronder in Hayange, Fréjus, Béziers, en Beaucaire. De partij maakt nu in 15 steden kans op het burgemeesterschap.

Vorige week won de partij al in de noordelijke stad Henin-Beaumont tijdens de eerste ronde, net als in andere steden in het noorden en zuiden van het land. Het was de eerste winst sinds 1995. Het Front National had kandidatenlijsten in meer gemeenten dan ooit: 597 gemeenten van meer dan duizend inwoners. Bij de laatste lokale verkiezingen in 2008 waren dat nog 119 gemeenten.

‘Bloedbad voor socialisten’

NRC-correspondent Peter Vermaas spreekt vanavond op Twitter van een ‘bloedbad voor de socialisten:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Tweede ronde Franse gemeenteraadsverkiezingen opnieuw bloedbad voor de socialisten. Maar Metz blijft PS en Avignon lijkt PS te worden.

De populariteit van Hollande is momenteel bijzonder laag. Kiezers zijn met name teleurgesteld dat ondanks Hollandes beloften van verandering de economie nog altijd niet in de lift zit. Afgelopen week steeg de werkloosheid naar een nieuw record. Volgens een recente peiling zou 80 procent van de bevolking ook premier Ayrault willen inruilen voor de minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls.