Erdogan ruim aan kop in Turkse gemeenteraadsverkiezingen

Aanhangers van de heersende AK-partij zwaaien vanavond met Turkse vlaggen op het moment dat premier Erdogan arriveert op het hoofdkwartier van zijn partij.
Aanhangers van de heersende AK-partij zwaaien vanavond met Turkse vlaggen op het moment dat premier Erdogan arriveert op het hoofdkwartier van zijn partij. Foto Reuters/Umit Bektas

De Turkse premier Erdogan gaat ruim aan kop, zo blijkt uit de eerste uitkomsten van de gemeenteraadsverkiezingen die vandaag zijn gehouden. Bijna een op de twee Turken stemde op de AK Partij (AKP).

Na telling van 18 procent van alle stemmen staat zijn AK-partij op ongeveer 48 procent, waarmee de partij de grootste van het land lijkt te worden. Dat meldt persbureau AFP vanavond. Vooraf stond al vrijwel vast dat de AK Partij wederom de grootste zou worden. AKP is al bijna twaalf jaar aan de macht in Turkije.

Hoewel hij zelf niet verkiesbaar was heeft Erdogan er de afgelopen maanden alles aan gedaan om deze verkiezingen tot een referendum over zijn leiderschap te maken, zo schrijft correspondent Marloes de Koning morgenochtend in nrc.next:

“Hij voerde fanatiek campagne en zuiverde de partij van aanhangers van islamprediker Fethullah Gülen, die volgens hem proberen zijn regering te verzwakken door afgeluisterde gesprekken naar buiten te brengen waaruit zou blijken dat hij corrupt is.”

Zes doden door verkiezingsgeweld

Er zijn vandaag zes mensen omgekomen tijdens gevechten tussen rivaliserende kandidaten van de lokale verkiezingen. Vier doden vielen toen twee families in het stadje Yuvacik in de oostelijke provincie Sanliurfa, het aan de stok met elkaar kregen.

In Golbasi, in de provincie Hatay kwamen ook twee mensen om het leven toen er ruzie uitbrak tussen families van verschillende kandidaten voor de verkiezingen.

Omstreden beleid en corruptieschandalen

Erdogan ligt in eigen land de laatste tijd onder vuur door zijn regeringsbeleid. De premier heeft sinds afgelopen december zo’n zevenduizend mensen de laan uitgestuurd die bij justitie en de politie werkten. Omdat het veelal aanhangers betreft van de invloedrijke islamprediker Fethullah Gülen heeft het de schijn van een politieke zuivering.

Erdogans regering is ook verwikkeld in verschillende corruptieschandalen. En er was grote kritiek toen de overheid afgelopen week videokanaal YouTube blokkeerde nadat de inhoud van een gesprek met veiligheidsdiensten uitlekte waarin mogelijk ingrijpen in Syrië werd besproken.