Eerste ronde presidentsverkiezingen Egypte op 26 en 27 mei

De voormalige militaire bevelhebber Abdel-Fattah el-Sissi, onder wiens leiding vorige zomer de islamistische president Mohammed Morsi werd afgezet, doet mee aan de verkiezingen. Foto AP/Alexander Zemlianichenko

De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Egypte vindt plaats op 26 en 27 mei. De uitslag hiervan moet begin juni bekend zijn. Mocht er een tweede ronde nodig zijn dan wordt die half juni gehouden en wordt de uitslag op 26 juni verwacht.

Dat heeft de Egyptische verkiezingscommissie vanmiddag meegedeeld tijdens een persconferentie, schrijft persbureau AP. Kandidaten kunnen zich tot 20 april aanmelden. Daarop volgt een campagneperiode van drie weken.

Sisi wint waarschijnlijk met overmacht

De Egyptische legerleider Abdel-Fattah el-Sisi heeft afgelopen week in een langverwachte televisietoespraak zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen aangekondigd. Hij stapt per direct op als legerleider en minister van Defensie. “Dit is de laatste keer dat ik mijn uniform draag”, zei hij.

Gezien zijn enorme populariteit zal Sisi de verkiezingen waarschijnlijk met overmacht winnen. Maar hij waarschuwde dat hij “geen wonderen kan verrichten”.

    • Annemarie Coevert