Duitser Degenkolb wint Gent-Wevelgem

John Degenkolb komt over de streep na zijn overwinning op de klassieker Gent-Wevelgem. Foto EPA/Julien Warnand

John Degenkolb heeft vanmiddag de 76e editie van Gent-Wevelgem gewonnen. De Duitser van Giant-Shimano was na 233 kilometer de sterkste in de sprint van een uitgedund peloton.

De Fransman Arnaud Démare werd in de straten van Wevelgem tweede, gevolgd door Peter Sagan, de winnaar van vorig jaar. Belkin-kopman Sep Vanmarcke werd vierde en Tom Boonen vijfde.

Een kopgroep sierde de Belgische semiklassieker. Manuele Boaro werd op ruim dertig kilometer van de meet als laatste vluchter ingerekend. Op een kleine tien kilometer kozen Stijn Devolder, Silvan Dillier en Andrey Amador het hazenpad.

Achtervolging na valpartij op gang

Het drietal leek vooruit te blijven, want op 7,5 kilometer van de finish hadden ze nog veertig seconden voorsprong. Pas na een valpartij, waarbij Tyler Farrar en André Greipel betrokken waren, kwam de achtervolging in het peloton op gang. Met rasse schreden liep de voorsprong terug. Op een kilometer van de streep was het avontuur ten einde.

Omega Pharma-Quick-Step had het gat grotendeels gedicht en speelde de kaart van Boonen, de drievoudig winnaar. Toch kwam de Belg in de sprint niet in het stuk voor. Op een fietslengte werd Sagan derde. Degenbolb drukte zijn wiel net iets eerder over de meet dan Démare.

Gent-Wevelgem was de laatste graadmeter voor de Ronde van Vlaanderen van volgende week. Vlaanderens Mooiste is de tweede grote klassieker van het wielerseizoen. De eerste, Milaan - San Remo, werd gewonnen door de Noor Alexander Kristoff. (Novum)