Identiteit tweede overvaller Deurne nog onbekend - ‘OM moet vervolgen’

De identiteit van de tweede man die bij de overval op een juwelier in Deurne werd doodgeschoten is nog steeds onbekend, zo meldt het OM. Het besluit van het OM om de juweliersvrouw die vermoedelijk de overvallers doodde niet te vervolgen wordt daarnaast vandaag betwist door D66, het CDA en de Bond van Wetsovertreders.

Het onderzoek bij het pand van juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne is nog steeds in volle gang. Foto ANP/Marco de Swart

De identiteit van de tweede man die bij de overval op een juwelier in Deurne werd doodgeschoten is nog steeds onbekend. Dat meldt het Openbaar Ministerie vanmiddag tegenover persbureau Novum. Het besluit van het OM om de juweliersvrouw die vermoedelijk de overvallers doodde niet te vervolgen wordt daarnaast vandaag betwist door het CDA, D66 en door de Bond van Wetsovertreders.

Volgens een woordvoerder is ook het onderzoek in de winkel nog niet afgerond. Een van de overvallers was een 20-jarige man uit Eindhoven. Hij was een bekende van politie en justitie. Het onderzoek naar de identiteit van de tweede overvaller loopt nog. Ook sluit het OM niet uit dat er nog een derde of vierde overvaller was.

‘OM handelt voorbarig en onzorgvuldig’

Eerder vandaag meldde de Bond van Wetsovertreders op hun site dat de hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen voorbarig heeft gehandeld door te zeggen dat de kans op vervolging van de juweliersvrouw uit Deurne vrijwel nihil is. Ook D66 en het CDA zeggen tegenover de NOS verbaasd te zijn over dit besluit van het OM.

Het CDA noemt de conclusie van het OM voorbarig, D66 vindt dat het Openbaar Ministerie wel heel snel met het oordeel kwam. Volgens D66-Kamerlid Magda Berndsen is er een uitgebreider onderzoek en een proces-verbaal nodig om die conclusie te trekken. CDA-Kamerlid Peter Oskam zegt het wel goed te vinden dat het echtpaar niet in de cel hoeft te zitten.

De Bond van Wetsovertreders is van plan bij het gerechtshof in Den Bosch een verzoek te doen tot vervolging als het OM dat zelf niet doet.Zonder dat het onderzoek is afgerond, heeft het OM al besloten om niet tot vervolging over te gaan. Dat is onzorgvuldig, stelt de bond. Wel is het ook volgens de bond een goede beslissing geweest van het OM om de juweliersvrouw niet langer in voorlopige hechtenis te houden. “Het opsluiten in een politiecel is niet aan de orde.”

‘Incident direct gevolg van uitspraken Opstelten’

Het schietincident is een direct gevolg van de uitspraken van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD), stelt de bond. Die zei in 2012 dat het overlijden van een verdachte een ‘beroepsrisico’ is. “Je moet criminaliteit niet met criminaliteit uitbannen”, staat te lezen in een verklaring van de bond. Advocaat Peter Plasman noemde het gisteren in Nieuwsuur al “zeer opmerkelijk” dat het OM al na één dag concludeerde dat er sprake was van noodweer.

Bij een schietpartij tijdens een roofoverval op een juwelier in het Brabantse Deurne zijn vrijdagavond de twee daders gedood. De juwelier raakte gewond. De vrouw van de juwelier is genoemd als vermoedelijke dader, maar dit wordt door de politie nog niet bevestigd.

‘Alleen maar slachtoffers in deze zaak’

De handelwijze van het echtpaar tijdens de overval van vrijdagavond betreft zoals het er nu naar uitziet zelfverdediging, oftewel noodweer. De twee zijn om die reden op vrije voeten, zo is gisteren verklaard door hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen.

Nieuwenhuizen legde uit dat het Openbaar Ministerie verwacht dat als deze zaak in de rechtbank wordt behandeld, de rechter waarschijnlijk ook oordeelt dat uit noodweer is gehandeld. “In deze zaak zijn alleen maar slachtoffers”, aldus de hoofdofficier van justitie.

gemeente opent telefoonnummer voor inwoners

De gemeente Deurne heeft vandaag een telefoonnummer opengesteld voor inwoners van Deurne die willen praten over het schietincident van vrijdagavond.

Op de website van de gemeente is te lezen dat mensen die er behoefte aan hebben kunnen bellen met een medewerkster van de stichting LEV groep. Mensen kunnen er al langer er terecht met vragen over zorg, wonen, opvoeden, werk en geldzaken, maar nu dus ook met vragen over het schietincident.

    • Annemarie Coevert