Ajax zet grote stap richting vierde titel op rij

Stefano Denswil (L) van Ajax heeft de 1-0 gescoord tegen FC Twente en viert zijn goal met Davy Klaassen.
Stefano Denswil (L) van Ajax heeft de 1-0 gescoord tegen FC Twente en viert zijn goal met Davy Klaassen. Foto ANP/Olaf Kraak

Ajax heeft vanmiddag een grote stap richting titelprolongatie gezet. De ploeg van coach Frank de Boer was in de Arena met 3-0 te sterk voor FC Twente.

Stefano Denswil, Lasse Schöne en Bojan Krkic scoorden, waardoor Ajax nu acht punten meer heeft dan nummer twee Feyenoord. Twente zakt naar de vijfde plaats.

Twente wilde de titelstrijd in de Eredivisie opengooien en probeerde de Amsterdamse opbouw al vroeg te verstoren. Er ontspon zich een gelijk opgaande strijd, waarin met name de bezoekers enkele opgelegde kansen kregen. Felipe Gutiérrez brak door, maar vond geen medespeler en een lob van Robbert Schilder kon worden gepakt door Jasper Cillessen.

Ajax uiterst effectief

Aan de andere kant redde doelman Nick Marsman knap op pogingen van Ricardo Kishna en Bojan, maar in de 29e minuut moest hij toch vissen. Denswil, de vervanger van de geblesseerde Niklas Moisander, kopte raak uit een vrije trap van Schöne. De Tukkers kregen nog voor de pauze kansen om het evenwicht te herstellen. Youness Mokhtar raakte de buitenkant van de paal en Luc Castaignos schoot wild tegen de kruising.

Twente begon voortvarend aan de tweede helft en de gelijkmaker hing in de lucht. Het was echter Ajax dat zich uiterst effectief toonde en een halfuur voor tijd afstand nam. Bojan stuurde Ricardo van Rhijn diep, de rechtsback bewaarde het overzicht en legde af op Schöne: 2-0. De Spanjaard deelde zeven minuten later de genadeklap uit met een hard afstandsschot.

Door de overwinning lonkt de vierde titel op rij voor Ajax, dat 62 punten heeft na 29 wedstrijden. De komende weken speelt de ploeg nog tegen RKC Waalwijk (uit), Vitesse (uit), ADO Den Haag (thuis), Heracles Almelo (uit) en NEC (thuis).
Twente blijft steken op 52 punten, één minder dan Vitesse en PSV. Feyenoord heeft 54 punten.

RKC wint belangrijk degradatieduel bij Roda

RKC heeft op zijn beurt goede zaken gedaan in de strijd tegen directe degradatie. De Brabanders wonnen een belangrijk duel in de staart van de Eredivisie met 1-0 bij Roda JC. Romeo Castelen tekende halverwege de eerste helft voor de enige goal.

Door de zege vergrootte nummer zestien RKC het gat met hekkensluiter Roda JC tot acht verliespunten. Roda begon sterker aan de wedstrijd en kreeg kansen om op voorsprong te komen, maar liet dat na. De rekening kreeg het in de 22e minuut via Castelen gepresenteerd.

RKC leek daarna het verdedigen van de voorsprong tot prioriteit verheven te hebben. Roda-spits Berry Powel had pech met een bal op de lat. Op slag van rust liet Evander Sno een grote kans op de 0-2 liggen.

Ook in de tweede helft bleek Roda drukken en kansen creëren, maar scoren was niet aan de Limburgers besteed. Onder meer Powel en Hans Dijkhuizen hadden het vizier niet op scherp, waardoor de situatie van Roda steeds penibeler wordt. De ploeg van de geplaagde coach Jon Dahl Tomasson staat negen verliespunten van een veilige streep af.

SC Cambuur en AZ kwamen een remise overeen. Het werd in Leeuwarden 0-0. Cambuur bleef zodoende voor de zevende wedstrijd op rij ongeslagen en handhaafde zich op de elfde plaats van de ranglijst. AZ is de nummer zeven. (Novum)