Zeven jaar voor leider ‘criminele multinational’

Na een vier jaar durend justitieel onderzoek van ongekende omvang heeft de Rotterdamse rechtbank de 45-jarige Piet W. vrijdag tot zeven jaar cel veroordeeld. De rechtbank acht bewezen dat hij aan het hoofd stond van een Surinaamse bende die jarenlang transporten van vele duizenden kilo’s cocaïne organiseerde. Ook een tiental Surinaamse medeverdachten kreeg celstraffen.

De bende van W. had volgens het OM, dat negen jaar had geëist, „nauwe banden met personen in de Surinaamse regering, in de politiek en bij de overheid”. Zo had W. contacten met politicus en veroordeeld cokehandelaar Ronnie Brunswijk. Het OM omschreef de misdaadorganisatie als een „criminele multinational”.

W. zou volgens zijn advocaat Inez Weski zijn geld hebben verdiend in de goudhandel in Suriname. De rechtbank gelooft daar niets van: „De verdachte heeft geen stukken uit zijn administratie overgelegd, geen notulen van vergaderingen of jaarstukken van stichtingen of bedrijven, noch correspondentie of facturen waaruit kan blijken dat de verdachte inderdaad inkomsten genoot uit de handel in goud of onroerend goed.”

De rechtbank constateerde dat W. ondanks de afwezigheid van officiële inkomsten er een dure levensstijl op nahield, die niet in overeenstemming was met de 70.000 euro die hij als jaarinkomen noemde. „Zo maakte de verdachte veel vliegreizen – vaak meerdere per maand waarbij hij regelmatig businessclass reisde – ,gaf hij grote bedragen uit aan de huur van auto’s en gaf hij veel geld uit aan vriendinnen”, aldus de rechtbank. Verdachten waren ook vaste bezoekers van een skybox bij FC Barcelona.

Advocaat Weski noemde het vonnis „een feitelijke en juridische dwaling” en zei in beroep te gaan. Tijdens het onderzoek werd de Amsterdamse woning van W. volgestopt met microfoons. In huizen van bewaring werden vermeende handlangers afgeluisterd.