Wat Turkije niet mag zien

Premier Erdogan van Turkije blokkeerde deze week Twitter en YouTube in zijn land Hij probeert zo onthullingen over hem te stoppen Het lijkt een wanhopige en kansloze missie

Hoe premier Erdogan de media bespeelt: Haal onmiddellijk de oppositie van mijn scherm!

Premier Recep Tayyip Erdogan belt vanuit Marokko – waar hij op dienstreis is – met ene Fatih Sarac en uit zijn ergernis over de uitzending van tv-kanaal Habertürk. De premier zit op dat moment te kijken en ziet hoe uitspraken van een oppositieleider onder door het beeld lopen.

Hij zegt tegen Sarac dat hij het „ongelofelijk” vindt dat het nog steeds in beeld is en dat het niet goed is voor de vrede en stabiliteit van het land.

Erdogan: „Je moet meteen dinges doen.” Sarac, die een tussenpersoon blijkt te zijn in het contact van de premier met het tv-kanaal, reageert slaafs. „We gaan het meteen regelen meneer, zoals u verordonneert.” Daarna belt hij onmiddellijk met programmasamensteller Abdullah van Habertürk. „Er is iets urgents. Haal onmiddellijk de woorden van Bahceli van de ticker.”

De teksten van de oppositiepoliticus verdwijnen uit beeld. Later krijgt Abdullah er van Sarac nog van langs, omdat hij dit niet eerder had weggehaald.

Hoe Erdogan de minister van justitie in z’n zak heeft: We veranderen de uitspraak van die rechter gewoon

Erdogan belt Sadullah Ergin, op dat moment minister van Justitie. Ze hebben het over de rechtszaak tegen Aydin Dogan, een rijke industrieel en mediamagnaat die in conflict is geraakt met Erdogan.

Erdogan en Ergin bespreken welke loyale mensen binnen het justitieapparaat hen kunnen helpen de zaak te beïnvloeden. Een van de citaten van Erdogan: „Als het nodig is om de uitspraak van de rechter te veranderen, laten we dat dan doen. Laten we dit meteen afronden.”

Hoe Erdogans zoon Bilal heimelijk geld wegsluist: Nog 30 miljoen contanten

Een van de meest besproken opnamen is van een reeks telefoongesprekken van Recep Tayyip Erdogan met zijn zoon Bilal. Ze zouden zijn gevoerd op 17 december van het afgelopen jaar. Op die dag werden tientallen overheidsfunctionarissen en de zonen van drie ministers opgepakt, op verdenking van corruptie.

Erdogan belt zijn zoon en geeft hem opdracht contant geld dat in huis ligt in veiligheid te brengen. Ze bellen meerdere keren met elkaar. Bilal begrijpt niet meteen wat de bedoeling is. In een van de gesprekken vraagt Erdogan onder meer: „Heb je veel bereikt? Heb je alles weggehaald?”

Bilal: „Nog niet pap. We hebben nog een klein bedrag van 30 miljoen dollar over. We hebben het nog niet kunnen laten verdwijnen.”

Als Bilal heel concreet wordt en bedragen en namen noemt, waarschuwt zijn vader hem dat het gesprek afgeluisterd zou kunnen worden. Bilal begrijpt het niet meteen en vraagt: „Moet ik niet praten?” Erdogan: ,,Niet praten, oké?”

Hoe de geheime dienst een oorlog in scène zet: Ik kan acht raketten voor u afvuren, meneer?

Minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu overlegt op 13 maart op zijn ministerie met onder meer de chef van de geheime dienst, Hakan Fidan, een belangrijke vertrouweling van Erdogan. Die zegt: „Als dat nodig is kan ik vier man naar Syrië sturen. Ik kan acht raketten laten afvuren en daarmee een reden voor een oorlog creëren.”

Ze praten openlijk over de mogelijkheid een gewapend conflict te gebruiken om binnenlandse politieke redenen.

    • Marloes de Koning