Waarom deze filosofiebijlage Vierde Kousbroeklezing door Maxim Februari

Voor u ligt een aan filosofie gewijde bijlage, vlak voor de Maand van de Filosofie begint, in april. Aanleiding is het plan van de Humanistische Omroep en Filosofie Magazine, later in samenwerking met het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking, om een G8-top van filosofen te houden. Topfilosofen komen samen om over grote en kleine wereldproblemen te praten. Denken op de lange termijn met een brede visie is de bedoeling. Deze top wordt op 18 april in de Amsterdamse beurs van Berlage gehouden.

Iedere belangstellende kon via een site stemmen welke filosofen uit de hele wereld aan deze top mochten meedoen. Deze krant heeft hen al eerder aangekondigd: Peter Sloterdijk (Duitsland), John Gray (VK), Chantal Mouffe (België), Zygmunt Bauman (Polen), Benjamin Barber (VS), Markus Gabriel (Duitsland), Damon Young (Australië) en Aziz al-Azmeh (Syrisch, nu in Hongarije).

Onder filosofen is – net als bij de politieke G8 – het cijfer acht nooit wat het lijkt. Al doet er deze keer niet één minder maar één meer mee, namelijk Sophie Oluwole (Nigeria).

De bijeenkomst is inmiddels uitverkocht. In deze krant staan artikelen van twee deelnemers: Damon Young en Chantal Mouffe. Door het hele nummer zijn door Filosofie Magazine verzamelde citaten van G8-filosofen te vinden en van John Maynard Keynes.

We zouden de naam Opinie & Debat geen eer aan doen als het idee van zo’n G8 met speculatieve filosofische uitspraken en daarmee deze bijlage niet tot de grond toe worden afgebroken. Die dappere taak verricht Menno Lievers en hij wordt weersproken door Eric Schliesser.

We slaan de kritiek van Lievers in de wind. De andere schrijvers filosoferen en speculeren lustig voort over Europa, de neiging tot uitsluiting van mensen als Wilders en Benno L. en over slaven op het werk.

redactie opinie

    • Maarten Huygen