Slowaak Peter Sagan wint de semiklassieker E3 Harelbeke

In een kopgroep van vier was Sagan gisteren met overmacht de beste in E3 Harelbeke. Niki Terpstra werd tweede.

De Slowaak Peter Sagan (Cannondale) heeft gisteren de E3 Harelbeke gewonnen. Hij was de snelste van een kopgroep van vier. Niki Terpstra (OmegaPharma-Quickstep) werd tweede, voor de Brit Geraint Thomas (Sky). De Belg Stijn Vandenbergh, ploeggenoot van Terpstra, kwam als vierde over de streep. E3 Harelbeke is een eendagskoers die meetelt voor de World Tour, het hoogste niveau in het profwielrennen.

Sagan had er zelf de hand in dat de kopgroep ontstond. Zo’n 25 kilometer voor de finish demarreerde hij, op de Karnemelkbeekstraat nabij Ronse. Onder anderen John Degenkolb (Giant) sprong mee, maar hij moest al snel weer lossen. Alleen Terpstra, Thomas en Vandenbergh konden volgen.

Op dat moment was Sagan al de grote favoriet voor de zege, omdat hij de snelste benen heeft van de kopgroep. De ploeggenoten Terpstra en Vandenbergh probeerden de situatie te forceren door beurtelings te demarreren, maar Sagan wist hen elke keer weer terug te halen. Op de streep in Harelbeke bleek de Slowaak naar verwachting de sterkste.

De titelverdediger, de Zwitser Fabian Cancellara (Trek), was op achterstand geraakt doordat hij vast zat achter een massale valpartij in het peloton. Niettemin begon hij aan een indrukwekkende inhaalrace. Uiteindelijk kwam hij tot op een halve minuut van de koplopers, maar het lukte hem niet meer om ook dat gaatje nog dicht te rijden. Hij eindigde als negende.

Door zijn zege stijgt Sagan naar de vijfde plaats in de individuele ranking van de World Tour. Leider in de totaalstand van 2014 blijft de Colombiaan Carlos Betancur (AG2R), die de beste was in Parijs-Nice. De Australiër Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) staat tweede, voor de Spanjaard Alberto Contador (Tinkoff). Door zijn tweede plaats is Terpstra de beste Nederlander in de ranking geworden. Hij staat achttiende.