Veel gerommel door bestuur ziekenhuis

Het Slotervaartziekenhuis is de afgelopen jaren verschillende malen financieel benadeeld door toenmalig bestuursvoorzitter Aysel Erbudak. Zij deed privétransacties die niet in het belang van het ziekenhuis waren. Dat schrijft onderzoeker Willem Jan van Andel die in opdracht van het gerechtshof de gang van zaken bij het Amsterdamse ziekenhuis onderzocht.

Erbudak werd medio vorig jaar ontslagen en ook als aandeelhouder buitenspel gezet nadat grootaandeelhouder Jan Schram overleed. Maar de manier waarop zij en haar kinderen als aandeelhouders werden kaltgestellt krijgt ook veel kritiek. Dat werd volgens de onderzoeker „zonder open vizier” gedaan en gebeurde met argumenten die „niet valide” waren. De erfgenamen van Schram kozen voor „een oplossing in de achterkamer”.

Via een aandelenemissie werd het belang van de familie van Erdubak vrijwel verwaarloosd. De vraag is zelfs of de manier waarop de eigendom van het ziekenhuis werd behouden rechtmatig is. Van Andel plaatst grote vraagtekens bij de rol die de notaris speelde. Notaris Niek Zaman van kantoor Loyens & Loeff, eveneens buitengewoon hoogleraar in Utrecht, begeleidde de omstreden statutenwijziging en aandelenemissie.

    • Jeroen Wester