Klitsjko geen presidentskandidaat - ‘geen Russische inval Oekraïne’

Oud-wereldkampioen boksen Klitsjko werd één van de gezichten van de Oekraïense opstand. Foto AFP / Kenzo Tribouillard

De Oekraïense oppositieleider Vitali Klitsjko, een voormalig wereldkampioen boksen, doet niet mee aan de Oekraïense presidentsverkiezingen. Dat heeft hij vanochtend bekendgemaakt. Rusland liet weten niet van plan te zijn om troepen naar Oekraïne te sturen.

Klitsjko, één van de gezichten van de volksopstand in Kiev die leidde tot de val van president Janoekovitsj, vindt dat “de democratische krachten” in Oekraïne met één kandidaat moeten meedoen aan de verkiezingen van mei. Daarom schaart hij zich achter de kandidatuur van Petro Porosjenko, de oligarch en miljardair die zich gisteravond kandideerde.

Porosjenko zal het op 25 mei in elk geval opnemen tegen oud-premier Julia Timosjenko, die donderdag bevestigde kandidaat te zijn voor het presidentschap. De vroegere Oekraïense premier wil corruptie bestrijden en werpt zich op als hoeder van de Oekraïense eenheid.

Rusland heeft geen plannen voor inval Oekraïne

Rusland, dat de verkiezingen van 25 mei niet erkent, is niet van plan om troepen naar Oekraïne te sturen, hoewel het zich het recht blijft voorbehouden om Russischtaligen in het land te beschermen. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov vanochtend gezegd op de Russische televisie.

Lavrov stelde dat “wij absoluut geen intentie hebben, of belang bij” het oversteken van de grens met Oekraïne. De minister reageerde in het interview op zorgen van de Verenigde Staten, die de afgelopen weken meerdere malen hebben gezegd te vrezen dat Rusland - in navolging van de annexatie van het Oekraïense schiereiland De Krim - het oosten van Oekraïne binnenvalt.

Een Oekraïense militair met de vlag van zijn land nadat hij een legerbasis op de door Rusland geannexeerde Krim heeft verlaten.

Een Oekraïense militair met de vlag van zijn land nadat hij een legerbasis op de door Rusland geannexeerde Krim heeft verlaten. Foto AP / Andrew Lubimov

President Obama riep zijn Russische ambtgenoot Poetin gisteren op de tienduizenden troepen die aan de grens met Oekraïne zijn gestationeerd terug te trekken en af te zien van provocaties. Poetin belde Obama, die op bezoek is in Saoedi-Arabië, gisteravond op en liet de Amerikaanse president weten een diplomatieke uitweg te willen in de crisis rond Oekraïne.

Oekraïne kan deel wapens en materiaal terugkrijgen

Poetin zei gisteren ook dat Oekraïne een deel van de wapens en het materieel van militairen die op de Krim gelegerd zijn en niet de kant van Rusland hebben gekozen kan terugkrijgen. Om hoeveel en wat voor soort wapens en materieel het gaat werd niet bekendgemaakt.

Russische militairen namen deze maand bezit van de Oekraïense militaire installaties op de Krim nadat Rusland formeel het schiereiland had ingelijfd. Sommige Oekraïense militairen sloten zich aan bij het Russische leger, maar anderen kozen ervoor te worden teruggetrokken.

    • Pim van den Dool