Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

OM: doodschieten overvallers in juwelierszaak Deurne lijkt noodweer

De handelswijze van de juwelier en zijn echtgenote in Deurne tijdens de overval van gisteravond betreft zoals het er nu naar uit ziet zelfverdediging, oftewel noodweer. De twee zijn om die reden op vrije voeten. Dat verklaarde de hoofdofficier van justitie vanmiddag.

Burgemeester Hilko Mak, hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen en Districtschef Jaap Breedveld tijdens de persconferentie.
Burgemeester Hilko Mak, hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen en Districtschef Jaap Breedveld tijdens de persconferentie. Foto ANP/Marcel van Hoorn

De handelwijze van de juwelier en zijn echtgenote in Deurne tijdens de overval van gisteravond betreft zoals het er nu naar uitziet zelfverdediging, oftewel noodweer. De twee zijn om die reden op vrije voeten. Dat is vanmiddag door hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen verklaard tijdens een persconferentie op het gemeentehuis van Deurne.

Nieuwenhuizen legde uit dat het Openbaar Ministerie verwacht dat als deze zaak in de rechtbank wordt behandeld, de rechter waarschijnlijk ook oordeelt dat uit noodweer is gehandeld. “In deze zaak zijn alleen maar slachtoffers”, aldus de hoofdofficier van justitie.

Politie bevestigt nog niet wie de schutter was

De politie kan op dit moment nog niet bevestigen wie gisteravond de twee overvallers in de juwelierszaak heeft doodgeschoten. Dat moet verder onderzoek door het rechercheteam uitwijzen. De juwelier en zijn vrouw worden ‘in theorie’ nog verdacht van doodslag, maar zijn niet opgepakt omdat het schietincident waarschijnlijk zelfverdediging betrof.

Wel is bekendgemaakt dat zowel de juwelier als zijn vrouw in de zaak aanwezig waren op het moment van de overval. Eerder werd gesuggereerd dat de juweliersvrouw thuis was toen ze op camera de overvallers in de zaak zag. Na de overval is ze naar huis gegaan, naar haar dochter. Dit heeft de verwarring veroorzaakt.

Er heeft hiervoor een worsteling plaatsgevonden tussen de juwelier en een van de overvallers. Meer details over de gebeurtenissen tijdens de overval zijn vandaag niet door de politie vrijgegeven.

Mogelijk verboden wapenbezit

De politie heeft twee vuurwapens aangetroffen in de juwelierszaak. Onduidelijk is nog van wie deze zijn, maar aangenomen wordt dat een van de overvallers is geweest, en de ander van de juwelier. Er moet nog worden onderzocht of er sprake is van verboden wapenbezit, omdat zowel de juwelier als zijn vrouw voor zover bekend geen wapenvergunning bezit.

Tijdens de overval in de Brabantse plaats van gisteravond zijn twee overvallers gedood, van wie er tot dusver één is geïdentificeerd. Het gaat om een 20-jarige man uit Eindhoven. Hij is een bekende van politie en justitie. De identiteit van de tweede overleden overvaller moet nog wordten vastgesteld. Het Openbaar Ministerie sluit nog niet uit dat er meer overvallers betrokken zijn geweest bij het incident. Ook dat moet uit verder onderzoek blijken.

De juwelier raakte zelf bij de overval gewond aan zijn hand. Het is niet bekend om wat voor verwonding het gaat. Hij verkeert in ieder geval niet in levensgevaar, aldus de politie.

‘Politie handelt in belang van juwelier en zijn vrouw’

NRC-correspondent Esther Wittenberg was vanmiddag bij de persconferentie aanwezig en kreeg van een politiemedewerker meegedeeld dat er meer informatie over de overval naar buiten wordt gebracht dan in dergelijke zaken gebruikelijk is. Wittenberg:

“De politie doet dit in het belang van het echtpaar dat overvallen is. Ze worden duidelijk als slachtoffers behandeld door de gemeente, de politie en justitie. De burgemeester heeft de twee gesproken en liet weten dat ze zeer ontregeld zijn. Van de een op het andere moment is hun leven volledig op z’n kop gezet. De autoriteiten probeert hen nu waar mogelijk te ondersteunen.”

De lichamen van de omgekomen overvallers zijn zaterdagochtend geborgen. De technische recherche heeft vannacht doorgewerkt en is in de ochtend naar huis gegaan om uit te rusten, zo liet de politie vanochtend al weten. Vanmiddag is het onderzoek hervat met onder meer getuigenverhoren.