Nu nog Louis, dan Guus en pas véél later Danny Blind

De KNVB doet aan langetermijnplanning, zo werd gisteren bekend // Guus Hiddink wordt na het WK voetbal van komende zomer bondscoach, na twee jaar wordt hij opgevolgd door assistent Danny Blind // Is dat wel slim?

In een wereld waar de waan van de dag regeert, is de gelijktijdige benoeming van een bondscoach én diens opvolger een opmerkelijke zet van de KNVB. Volgens de voetbalbond wordt met de aanstelling van Guus Hiddink (na het WK in Brazilië) en Danny Blind (na het EK in 2016) de toekomstvisie voor de langere termijn bewaakt. Maar eigenlijk is niet te zeggen of Blind over twee jaar wel de bondscoach is.

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen sloot gisteren de zoektocht naar een opvolger van Louis van Gaal af met een compromis, waarvan de contouren al sinds begin dit jaar op straat lagen. Vanaf het moment dat Hiddink zich opwierp na zijn ontslag bij de Russische club Anzji gold hij als enige kandidaat.

Om kritiek op de terugkeer van Hiddink (67) te ondervangen, wordt de ervaren coach gepresenteerd als toptrainer én leermeester van een jongere coach: Danny Blind (52).

Niet eerder werd op voorhand al een opvolger van een bondscoach aangewezen. Het contract voor Blind biedt dan ook slechts schijnzekerheid. Was het niet dezelfde KNVB die in december 2011 vol trots Bert van Marwijk zijn contract liet verlengen tot de zomer van 2016? Maar na het mislukte EK van 2012 was de positie van de bondscoach onhoudbaar. Met hem verdwenen ook diens assistenten.

De afgelopen twee jaar werkte Blind al als assistent bij Oranje onder Louis van Gaal. Tijdens het WK in Brazilië is hij de komende zomer diens rechterhand – met alle consequenties van dien. Een echec op het WK zal ook op Blind afstralen. Het doel van de voetbalbond is een plek in de halve finales. Ook zal de status van Blind als assistent bij Oranje de komende jaren anders worden, nu hij aangewezen is als opvolger. Een hulptrainer moet soms in de schaduw van de hoofdcoach een luisterend oor bieden aan spelers. Als toekomstige bondscoach is dat lastiger.

Blind niet succesvol bij Ajax

Het is niet voor het eerst dat Blind wordt opgeleid als hoofdtrainer. Bij Ajax was hij achtereenvolgens directeur spelersbeleid, trainer van de A1 en hoofd jeugdopleidingen voordat hij in 2005 hoofdtrainer werd. Een succes werd het niet. Blind werd na één seizoen alweer afgezet als coach bij Ajax. Daarna was hij nooit meer de eindverantwoordelijke bij een eerste elftal.

Blind debuteerde als speler bij Sparta in 1979. Later werd hij bij Ajax aanvoerder in de succesploeg van Louis van Gaal. De verdediger stond bekend als een tactisch sterke speler. Hij won met Ajax de Champions League en de wereldbeker. Bij het EK van 1996 in Engeland was hij één van de vertrouwelingen van toenmalig bondscoach Hiddink – tot ongenoegen van enkele andere spelers. Blind stond niet bekend als groot leider.

Blind geldt allerminst als het boegbeeld van een nieuwe generatie coaches. Een bondscoach van het Nederlands elftal wordt ook geacht als ambassadeur van de voetbalbond op te treden in het buitenland. Blind beschikt vooralsnog niet over een dergelijk profiel. Blind is veel minder charismatisch dan Van Gaal of Hiddink. Het is de vraag of Blind onder people manager Hiddink zich de komende twee jaar de juiste communicatieve eigenschappen meester kan maken. Als assistent blijft hij onder Hiddink samen met assistent Ruud van Nistelrooy in de luwte.

Blind komt bij het Nederlands elftal zijn zoon Daley tegen. Dat kan voor een bondscoach een complicerende factor worden. Vooral als de resultaten tegenvallen zal de relatie tussen vader en zoon onder een vergrootglas komen te liggen. Zoals die tussen Van Marwijk en diens schoonzoon Mark van Bommel tijdens het laatste EK in Polen en Oekraïne. In het voetbal regeert nu eenmaal de waan van de dag. Dat zal in de zomer van 2016 niet anders zijn.

    • Koen Greven