‘NSA bespioneerde tot 2009 122 regeringsleiders’

Foto AFP/Odd Andersen

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA bespioneerde in ieder geval tot 2009 122 regeringsleiders en staatshoofden, zo schrijft het Duitse blad Der Spiegel vandaag op basis van geheime documenten die de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden in handen heeft.

Over de spionage van de Duitse bondskanselier Angela Merkel alleen al zijn driehonderd documenten bewaard. Over spionage van de Syrische president bestonden binnen de NSA in 2009 al ruim 800 documenten. Over de Colombiaanse voormalig president Alvaro Uribe had de NSA meer dan 700 bestanden.

De betreffende bevatten een lijst met regeringsleiders die alfabetisch op voornaam is geordend. Bovenaan staat oud-premier Abdullah Badawi van Maleisië, onderaan de Oekraïense Joelia Timosjenko.

Merkel sinds 2002 afgeluisterd

Eerder deze maand besloot de Duitse Bondsdag tot een onderzoek naar de afluisterpraktijken van de NSA en andere buitenlandse inlichtingendiensten, zoals het afluisteren van de mobiele telefoon van Merkel dat in 2013 aan het licht kwam. Daarnaast overwegen Duitse federale officieren van justitie een eigen strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

In oktober vorig jaar meldde The Guardian dat zeker 35 wereldleiders werden afgeluisterd door de NSA. Het afluisteren van wereldleiders zou routinematig gebeuren volgens een gelekte memo, die uit 2006 stamt. Medewerkers van de Amerikaanse overheid zouden door de NSA zelfs worden aangemoedigd hun ‘rolodexen’ te delen en de dienst te helpen.

In dezelfde maand meldde Der Spiegel ook dat Merkel sinds 2002 is afgeluisterd. De afluisteroperatie zou onder de naam “GE Chancellor Merkel” zijn geregistreerd.