Ninety degrees north

„Eigenlijk lees ik alleen boeken die in het verlengde liggen van mijn werk. Ja, wat ben ik? Klimaatjournalist? Beroepsavonturier? Ik onderneem spectaculaire reizen en daar schrijf ik over. Mijn drijfveer is het vastleggen van de gevolgen van klimaatverandering. Om me voor te bereiden op mijn poolexpeditie lees ik scheepsjournaals van poolreizigers uit vorige eeuwen. De verslagen van Inuit, de dagboeken van de Deen Knud Rasmussen die zeven expedities uitvoerde naar Noord-Groenland en de arctische gebieden van Canada en Alaska. Het allermooiste boek ooit is Ninety degrees north van Fergus Fleming. Dat is mijn handleiding, mijn bijbel voor alle kennis over het arctische leven. De reisboeken van Gretel Ehrlich over de ijzige natuur zijn weer heel poëtisch. Romans lees ik niet, dan voel ik me schuldig.”