Niet-vet goed

Kabeljauw is geen vette vis. Daarentegen zwemt ie juist wel graag in mollige chardonnay. Maar hij verlaat ook de school niet als er sauvignon blanc of sylvaner (silvaner) wordt geschonken.

Nu gelden dergelijke wijnaanbevelingen slechts als de kabeljauw ‘naturel’ wordt bereid. Maar omdat de vis van zichzelf niet zo’n uitgesproken smaak heeft, worden hulpmiddelen als krokante aardappeljasjes, nadrukkelijke kruidenkorsten en hartige pancetta vaak niet geschuwd.

Ook collega De Vos zet extra smaakmakers in. Vanwege haar Zuid-Franse kijk op kabeljauw zou ik wat wijn betreft in die contreien blijven. Neem de afslag Corbières en zoek daar een rosé uit: Château Ollieux Romanis 2013 ‘Cuvée Classique’. (De Bruijn Wijnkopers. € 8,50), tijdens het Proefschrift Wijnconcours uitgeroepen tot Rosé van het Jaar.

Het tere rode fruit, het gezwijmel van tijm en rozemarijn, de milde zuren en de zachte zuidzon leveren een wijn-kabeljauwcombinatie op van heb ik jou daar.

    • Harold Hamersma