Monopolie zorgt voor gedonder

De Randolph Pub in Montreal is een van de bekendste spelletjescafés ter wereld; ieder weekend staat er een lange rij

s

Geroezemoes en gelach komen me tegemoet als ik de trap van de Randolph Pub in Montreal oploop. Niet te missen: de gezelschapsspellen die vrijwel elke muur van de twee verdiepingen tellende pub bedekken. De ruimte is afgeladen met twintigers en dertigers. Dit is misschien wel het bekendste café van Canada. Voor de deur staat ieder weekend een rij, wie vanavond nog naar binnen wil, komt op een wachtlijst terecht.

Wat is de catch van deze pub? Een muziekact of een dj van wereldfaam? Nee, het zijn de gezelschapsspellen die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefenen.

Als tegenhanger van videogames en smartphones zorgt het gezelschapsspel voor verbondenheid en face-to-face-contact; het symboliseert ouderwetse gezelligheid. Niet gek dat daar in deze tijd weer behoefte aan is. Nostalgie is een deel van de verklaring voor het succes van het café.

Klanten prijzen stuk voor stuk de ‘spellenrijkdom’ van de Randolph Pub. De pub telt er maar liefst 1300. Levert dat geen keuzestress op? Nee, de aanwezige spelletjesexperts – herkenbaar aan rode polo met dobbelsteenlogo – zorgen dat het niet zover komt. Het is dé troefkaart van Randolph: de service van een specialist die advies geeft, in rap tempo de regels van een spel uitlegt en klaarstaat om vragen te beantwoorden.

„Die rondwandelende expertise is een groot goed”, zegt Mathieu Barbacki die net een antwoord neerkrabbelt. Met tien vrienden speelt hij het spel Wits and Wagers dat kortweg draait om vragen stellen, antwoorden bedenken en gokken wie het meest correcte antwoord geeft. Barbacki: “We kwamen hier binnen met een vraag: wat kunnen we spelen met elf man? Binnen no time gaf een deskundige tekst en uitleg aan dit spel. Handig, want je verdoet geen tijd aan het uitzoeken van een spel en daarna nog eens aan het uitvogelen van de spelregels.” Caroline Stumpf is eveneens vol lof over de spelletjesdeskundigen. Ze komt hier regelmatig om met vrienden nieuwe spellen uit te proberen. „Thuis is het aanbod nu eenmaal beperkt”, zegt ze terwijl de pinguïns van het spel Pinguin Panic allemaal van de wiebelende ijsschots vallen.

Wat speelt men in dit populaire spelletjescafé zoal? Ganzenbord en Monopolie: das war einmal. „Kolonisten van Catan is het nieuwe Monopolie van onze generatie”, vindt mede-eigenaar van Randolph, Joël Gagnon. Hij verkettert Monopolie nog net niet, maar hij hoopt dat geen enkele klant om deze ‘oude’ bordspellen vraagt. “Het zijn spellen die te lang duren en vaak zorgen voor een slechte atmosfeer.” Ofwel: gedonder. De nieuwe generatie (bord)spellen, vaak van Duitse makelij, is volgens hem meestal korter van duur en draait om „construction instead of destruction”.

Is er ruimte voor een Randolph Pub in Nederland? Niets concreets, maar mede-eigenaar Gagnon krijgt elke maand mensen over de vloer die het concept van de pub willen ‘exporteren’. Laatst toonde een Australiër nog interesse.

    • Maaike de Visser