Waarover praten wij dit weekend?Over de verworvenheden van de Politiek Incorrecte Tijd, Benali en de nieuwe PvdA: D66

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: D66 wordt de nieuwe PvdA. Het verval van de soms-rechts-soms-links-van-het-midden-partij is ingezet. Metro kopte deze week op de voorpagina dat de partij dankzij de winst bij de gemeenteraadsverkiezingen 400 nieuwe leden kon bijschrijven. Allemaal baantjesjagers natuurlijk, die hopen op een raadszetel. Die pluchegeile sociaaldemocraatjes transformeren net zo makkelijk in pluchegeile liberaaltjes.

Stelling: Koester de verworvenheden van het Politiek Incorrecte Tijdperk. Want dat is met het racismedebat nu wel ten einde: allochtonen zijn weer slachtoffers en rechts-populistische politici mogen weer met Hitler worden vergeleken. Tijd om stil te staan bij wat dit tijdperk (2000-2014) ons heeft opgeleverd. Namelijk: mondige allochtonen die voor zichzelf opkomen, omdat ze het niet pikken om alsmaar in een hokje te worden gestopt.

Stelling: Abdelkader Benali had nooit een contract gekregen als hij geen Marokkaan was geweest. In de jaren negentig kreeg iedere allochtoon die een manuscript aanbood de kans om een boek uit te geven. Daar hoefde hij geen bovengemiddeld stilist voor te zijn. Waarom? Omdat het goed verkocht. Omdat we hunkerden naar verhalen van geslaagde allochtonen. Omdat we het hebben over de dieptijdagen van de Politiek Correcte Tijd. Nie wieder.

Stelling: Victoria Koblenko is cultureel erfgoed. Maar aan welk land moeten we dit bruikleen retourneren? Het Allard Pierson Museum in Amsterdam heeft een aantal voorwerpen uit de Krim te leen, maar de vraag is waar deze spullen naartoe moeten nu de Krim is geannexeerd. Diezelfde vraag kunnen we stellen bij de in Nederland woonachtige ex-soapster van Goede Tijden, Slechte Tijden. Koblenko is immers Oekraïens, maar geboren in 1980, dus eigenlijk in de Sovjet-Unie. Lastige kwestie hoor.

Stelling: De familie van Volkert van der G. heeft levenslang gekregen. Op 2 mei komt Volkert vrij. Of je het daar nu mee eens bent of niet – het recht heeft gesproken. De voorwaarden waaronder hij vrij komt, zijn zwaar. De familie van Pim Fortuyn is tegen de vervroegde vrijlating. Maar wat als je familie van Van der G. bent? Dan loop je mee aan de enkelband, moet je mee verhuizen uit je woonplaats, word jij ook in de gaten gehouden. De familie heeft vanaf het moment van de moord levenslang gekregen.

Stelling: We moeten geen zaken doen met de VS zolang daar de doodstraf wordt uitgevoerd. China, Iran en Irak voeren de lijst van executerende landen aan, maar ook in de VS worden nog steeds mensen ter dood gebracht voor moord of drugssmokkel. Volgens Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty, is de doodstraf wel op zijn retour en zal het ooit stoppen. Maar hoe lang moeten we daar op wachten?

Stelling: Er moet een telefoonboom komen voor columnisten. Weet je nog, toen je op de middelbare school zat? Als de docent voor het eerste uur uitviel, belde de school de leerling die het verst van school woonde. Die belde vervolgens twee mensen om dit door te geven, en die deden hetzelfde, et cetera. Wat zou het fijn zijn als de columnisten elkaar ook even zouden bellen voor ze aan hun stukjes beginnen. Zo kunnen ze voorkomen dat ze allemaal over Geert Wilders schrijven.