Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Laren leefde jaren boven zijn stand: nu in financiële problemen

Teleurstelling bij Laren-speelster Kim Lammers na een verloren wedstrijd tegen Den Bosch in 2012.
Teleurstelling bij Laren-speelster Kim Lammers na een verloren wedstrijd tegen Den Bosch in 2012. Foto ANP / Koen Suyk

Hockeyclub Laren – zowel bij de vrouwen als bij de mannen actief op het hoogste niveau – verkeert in grote financiële problemen. Uit interne correspondentie van de club, die is ingezien door NRC Handelsblad, blijkt dat de salarissen van spelers en trainers over de maand maart pas in april kunnen worden betaald. Voorzitter Micky Adriaansens bevestigt dat de club “liquiditeitsproblemen” heeft.

De betaling van de salarissen is afhankelijk van een tussentijdse contributieverhoging van 200 euro per lid, waarvan Laren het eerste deel volgende week wil innen. Gebeurt dat niet, dan dreigt een faillissement voor de club uit het Gooi. De Larensche werd jarenlang gesponsord door particuliere bankiers en vastgoedmakelaars uit de omgeving van het villadorp.

Onder een groot deel van de bijna 1.500 leden van Laren heerst ongeloof over het financiële beleid dat de afgelopen jaren werd gevoerd door bestuurders die grotendeels afkomstig zijn uit de financiële wereld. De club, die jarenlang boven zijn stand leefde, had al de hoogste contributie in de hockeywereld. Twee maanden geleden gingen de mannen- en vrouwenselecties nog op trainingsstage naar Barcelona en Sevilla.

Niet alleen bij Laren financiële problemen

Laren is niet de enige hockeyclub die de afgelopen jaren in ernstige financiële problemen kwam. Dure kunstgrasvelden, hoge belastingschulden en steeds hogere spelerssalarissen kunnen de laatste jaren niet meer worden bekostigd doordat sponsorinkomsten drastisch zijn teruggelopen, mede als gevolg van de crisis.

De afgelopen jaren kwamen topclubs als Bloemendaal, Rotterdam, Oranje Zwart, Den Bosch, SCHC en Klein Zwitserland allemaal in zwaar weer terecht. Met contributieverhogingen, topsport- of kunstgrasheffingen, veilingen en loterijen proberen de clubs de financiën op orde te krijgen.

Volgens hockeybond KNHB zijn de topclubs in de problemen gekomen door stijgende kosten en teruglopende sponsorinkomsten. Het hockey kent geen verdienmodel, zegt directeur Johan Wakkie. Recettes, of prijzengeld voor een landstitel, zijn er niet:

“De budgetten zijn steeds hoger geworden. De clubs hebben meer kader gekregen, buitenlandse spelers met hun huur, salaris, een auto. De Nederlanders zijn ook meer gaan eisen.”

Lees meer in het achtergrondverhaal ‘In Laren is de tijd van de hockeybankiers voorbij’ in NRC Weekend.