Kurt Cobain pleegde écht zelfmoord

Complotdenkers denken dat Kurt Cobain werd vermoord. Nu zijn er nieuwe politiefoto’s die het tegendeel bewijzen.

De timing is niet bepaald toevallig. Komende week is het twintig jaar geleden dat Kurt Cobain, zanger van rockband Nirvana, zichzelf van het leven beroofde. En precies deze week zijn nieuwe politiefoto’s opgedoken van de plek des onheils.

Een sigarenkistje met heroïnespuiten en lepels. Een zonnebril. Zijn rijbewijs. Een pakje sigaretten. Ze liggen verspreid over de vloer van het spartaans ingerichte tuinhuisje waar Cobain op 27-jarige leeftijd een overdosis nam en zichzelf vervolgens met een jachtgeweer door het hoofd schoot.

De foto’s scheppen het beeld van een getroebleerde wereldster die eenzaam aan zijn einde kwam. Op de foto’s is ook voor het eerst te zien hoe de afscheidsbrief werd gevonden die Cobain achterliet: handgeschreven, met een pen er doorheen in een plantenbak gestoken.

De 35 foto’s zijn vrijgegeven door de politie van Seattle, Cobains woonplaats, en afkomstig van filmrolletjes die nooit eerder waren ontwikkeld. De politiefoto’s werden aangetroffen door een zogeheten cold case detective, een rechercheur die oude zaken doorspit op zoek naar nieuwe aanwijzingen. Aanleiding daarvoor was de verstreken twintig jaar. Dat zou veel aandacht en vragen van de media opleveren, die adequaat beantwoord moeten worden.

Nieuw licht op de zaak werpen de foto’s niet. „Het was een onderzoek volgens het boekje”, concludeerde de rechercheur over het werk van de politie.

Cobains dood is al jaren voer voor complotdenkers – onder meer omdat deze foto’s maar niet ontwikkeld werden. Helaas voor hen: opnieuw verwijst de politie alternatieve scenario’s – werd hij vermoord, bijvoorbeeld door zijn echtgenote, rockzangeres Courtney Love? – naar het rijk der fabelen.

Dat wil niet zeggen dat iedereen overtuigd is. Eén van de grootste pleitbezorgers van de moordtheorie, privédetective Tom Grant, wijst nog steeds naar Courtney Love. Grant werd in 1994, weken voor Cobains dood, door Love ingehuurd om de zanger op te sporen nadat hij een afkickkliniek ontvluchtte.

Volgens Grant heeft de politie prutswerk geleverd. Een nieuwe documentaire waaraan hij meewerkte, Soaked in Bleach, die later dit jaar moet verschijnen, zou die theorie ondersteunen. De politie zegt zijn claims te hebben onderzocht en die niet serieus te nemen.

Cobain werd als zanger-gitarist van Nirvana een wereldster bij leven en na zijn dood een icoon. Hij leed aan zware depressies en chronische pijn vanwege een maagaandoening. Cobain worstelde met zijn snel vergaarde roem en zou al eerder met zelfmoord hebben gedreigd.

Nirvana was de voortrekker van de grunge, de rauwe, introspectieve rock uit de omgeving van Seattle, die begin jaren negentig de hitlijsten beheerste. In het kielzog van Nirvana’s doorbraakalbum Nevermind (1991) werden ook bands als Pearl Jam, Soundgarden en Alice in Chains wereldberoemd.

    • Thomas Rueb