Kramer uit comfortzone zonder Kemkers

Sven Kramer verbreekt na negen jaar samenwerking met zijn coach en sprak al met Bart Veldkamp en Jac Orie over zijn toekomst.

Half één werd half twee, toen half vijf en zelfs half zes. En Sven Kramer – net geopereerd aan zijn luchtwegen – maar wachten, begin vorige week. Gerard Kemkers zou op ziekenbezoek komen, eindelijk een moment om zijn coach te vertellen wat hij al eerder had besloten. Maar Kemkers moest plotseling vergaderen en verscheen pas tegen de avond. „Toen kwam het hoge woord eruit”, keek Kramer vrijdag terug. „Niet tof”, noemde hij het moment dat hij zijn coach meedeelde hun samenwerking te beëindigen. Kemkers: „Ik wist, voelde dat Sven deze keuze ging maken.”

Nooit eerder waren een schaatser en zijn coach zo succesvol als Kramer en Kemkers. Bij hun breuk, onder grote belangstelling bekend gemaakt op een persconferentie in Oranjewoud, putten de twee zich uit in loftuitingen over elkaar. „Het waren negen fantastische jaren bij Gerard”, vatte Kramer samen. De erelijst zegt veel: zes keer winst bij EK en WK allround, dertien keer goud bij WK afstanden, drie keer olympisch goud, twee zilver en twee brons. Maar het succes zegt niet alles. In 2010 was er het verloren goud op de tien kilometer door de wisselfout van Kemkers. En in Sotsji bleek Jorrit Bergsma te sterk om alsnog de langste afstand te winnen op de Spelen.

„Gelukkig niet zo groot”, antwoordde Kramer in Sotsji op de vraag hoe groot de invloed van Kemkers was geweest op zijn gouden medaille op de vijf kilometer. Al te warm was de relatie niet meer sinds Vancouver. Kramer flirtte in 2012 al openlijk met andere coaches (Jillert Anema en Peter Mueller) en liet Kemkers bungelen. Maar uiteindelijk woog de kennis en ervaring van zijn vaste coach het zwaarst. In de aanloop naar Sotsji benaderde Kramer opnieuw de toppen van zijn kunnen. Tot hij op de olympische tien kilometer hard tegen zijn fysieke limiet botste. En aan het einde van het seizoen stopte sponsor TVM.

„Als ik nog iets anders wil dan moet het nu”, concludeerde Kramer, die nog altijd kampt met de naweeën van de operatie aan zijn luchtwegen. Na de olympische tien kilometer klaagde hij over zijn chronisch kwetsbare rug. Kramer wil nu zijn aandacht verleggen naar de 1.500 meter, een afstand die hij de laatste jaren zelden reed. Die keuze maakt hij ook omdat de tien kilometer volgens ISU-voorzitter Cinquanta als olympisch onderdeel onder druk staat en bij de allroundtoernooien dreigt te worden vervangen door een drie kilometer.

Kramer (27) weet nog niet of hij zich aansluit bij een bestaande ploeg of dat hij zelf spil zal zijn in een nieuw team. „Ik ga totaal uit mijn comfortzone, ben van niets zeker.” Wel sprak hij al met coaches Jac Orie (Brandloyalty) en Bart Veldkamp (Stressless). En nee, aan stoppen heeft hij nooit gedacht. „Ik ben niet iemand die snel opgeeft, heb nog teveel plezier in mijn sport.”

Met de breuk tussen Kramer en Kemkers valt ook het succesvolle TVM-collectief definitief uit elkaar. De dure ploeg vond nog geen opvolger voor de vertrekkende sponsor. Nu boegbeeld Kramer op eigen benen verder gaat, hoopt manager Patrick Wouters voor de rest van het team makkelijker een geldschieter te vinden. Coach Kemkers – die ook aanbiedingen heeft buiten het schaatsen en als coach in het buitenland – maakt zich sterk voor een ploeg met Ireen Wüst, Koen Verweij en Antoinette de Jong. „Het zou een hard gelag zijn als we geen doorstart kunnen maken.”

    • Maarten Scholten