kort

Foto Jasper Juinen

Modeketen //

H&M haalt vest uit handel om davidsster

Modeketen H&M haalt wereldwijd een vest uit de handel na klachten dat het ontwerp antisemitisch is. Op het vest is een afbeelding te zien van een schedel in het midden van een davidsster. Het vest voor mannen was ook te koop in Israël, waar H&M veertien vestigingen heeft.Het Zweedse H&M zei gisteren in een verklaring dat het niet de bedoeling was een reactie uit te lokken. „We bieden onze oprechte excuses aan als de afbeelding iemand heeft gekwetst”, aldus de modeketen.

Schaatsen //

Kramer niet verder met coach Kemkers

Sven Kramer zet een punt achter zijn samenwerking met schaatscoach Gerard Kemkers. Dat liet hij gisteren weten tijdens een persbijeenkomst. De Fries werkte sinds het seizoen 2005-2006 bij TVM samen met Kemkers. Voor de regerend olympisch kampioen op de 5.000 meter voelt het als een laatste kans om iets anders te proberen. Ook zijn leeftijd, Kramer viert volgende maand zijn 28ste verjaardag, speelt een rol. Kramer besloot al voor de Winterspelen van Sotsji te breken met Kemkers. Hij deelde hem die boodschap twee weken geleden mee. Kramer won onder Kemkers tal van Europese en wereldtitels en werd bovendien drie keer olympisch kampioen.

NAVO //

Noor Jens Stoltenberg nieuwe chef NAVO

De Noorse ex-premier Jens Stoltenberg volgt Anders Fogh Rasmussen in oktober op als secretaris-generaal van de NAVO. Dat maakte de NAVO gisteren bekend. Stoltenberg kreeg internationale bekendheid met zijn waardige optreden na de terreuracties van de Noorse massamoordenaar Anders Breivik in Oslo en op het eiland Utøya in juli 2011. Breivik bracht die dag 77 mensen om het leven. Stoltenberg is sinds 14 oktober zijn baan als premier kwijt, hij heeft het land acht jaar heeft geregeerd. De Noorse premier Erna Solberg, die Stoltenberg vorig jaar opvolgde, zei dat de NAVO een „sterke en verbindende secretaris-generaal krijgt.”

    • Novum
    • Ap