kort

None
foto afp

Concerten //

Kate Bush binnen kwartier uitverkocht

De 22 optredens van Kate Bush in Londen waren gisteren in minder dan vijftien minuten uitverkocht. De kaartjes voor de concerten die in augustus, september en oktober plaatsvinden in het Eventim Apollo gingen vrijdagochtend in de verkoop. De 55-jarige Bush maakte vorige week bekend voor het eerst sinds 1979 weer een reeks optredens te geven. De zangeres heeft zo lang niet op het podium staat omdat ze er niet van houdt voor grote groepen op te treden. Eerder deze week plakte de zangeres, bekend van nummers als Wuthering Heights en Running Up That Hill, nog eens zeven shows vast aan haar concertreeks Before the Dawn.

Rijbewijs //

Bewakers en poortjes bij theorie-examen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) experimenteert met detectiepoortjes en beveiligers bij het theoretisch rij-examen. Het aantal gevallen van fraude loopt zo erg op dat dit nodig is, zegt het CBR. De fraude lijkt steeds meer op „georganiseerde misdaad”, stelt het CBR. Er wordt bijvoorbeeld voorgezegd en vragen worden gestolen. Detectiepoorten moeten voorkomen dat kandidaten communicatieapparatuur meenemen. Tegelijkertijd zullen twee beveiligers extra toezicht houden tijdens het examen. De poortjes staan voorlopig alleen in Amsterdam.

Racisme //

Overleg over de toekomst Zwarte Piet

Nog voor de zomer moet er een lijst met gemeenschappelijke uitgangspunten voor Zwarte Piet komen. Dat wil het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, dat met alle betrokken partijen overleg voert over de toekomst van Zwarte Piet. Directeur Ineke Strouken benadrukt dat het nog wel jaren kan duren voordat er iets verandert aan Zwarte Piet. De discussie over het racistische gehalte van Zwarte Piet laaide vorig najaar hoog op. Toen ook een onderzoekster van de Verenigde Naties pleitte voor het afschaffen, mengden zich duizenden mensen in de discussie. Een Facebook-pagina voor het behoud van de sinterklaastraditie verzamelde meer dan twee miljoen likes.

    • Novum
    • NRC