Kijken: interactief filmpje geeft inzicht in leven met Alzheimer

Screenshot uit Alz

De herinnering aan dierbaren en plaatsen die je ontglipt, het geheugen dat je in de steek laat. Het is moeilijk voor te stellen, tot het je overkomt. In dit spel, dat meer lijkt op een interactief filmpje, kun je meemaken hoe het voelt om aan de ziekte van Alzheimer te lijden.

Een man staat in een lege kamer en loopt, met behulp van een druk op het pijltje op het toetsenbord, de deur uit. “Geniet van je wandeling. Ga om met je omgeving. Of niet. Heb een vergeten, maar hopelijk onvergetelijke, ervaring”, schrijft de maker van “Alz” bij zijn filmpje op game- en animatiesite Newgrounds.

Screenshot uit Alz

De buitenwereld blijkt welhaast desolaat. De bomen, gebouwen en mensen gaan af en toe in ruis op. De omgeving komt de oude man die wij als kijkers ‘spelen’ bekend voor, maar hoe zat het nou precies? (het filmpje is hier te zien.)

Wedstrijdje games maken

Het spel werd gemaakt door ene “Dyl” met Stencyl, een programma dat het redelijk gemakkelijk maakt om zelf een game te maken. Het softwarebedrijf schrijft elk jaar een wedstijd uit voor games die met Stencyl zijn gemaakt. Alz was een van de inzendingen. Bekijk hier de rest.

    • Laura Klompenhouwer