‘Ik was degene die alles moest leren’

Felix en Semra ontmoetten elkaar in Istanbul. Het cultuurverschil was geen probleem, de leeftijd wel.

Ongeveer tien jaar geleden in Marrakesh.

„Het was alsof ik hem al heel lang kende, toen ik hem voor de eerste keer zag. Alsof we in een vorig leven al vrienden waren geweest. Felix was een kennis van mijn oom en zo kwam hij bij mij en mijn ouders in Istanbul over de vloer. Een gezellige, spontane man. Hij kende Turkije goed en sprak zelfs Turks, wat goed uitkwam, want ik sprak toen nog geen Nederlands.

„We waren meteen vrienden en daarna het ging allemaal vanzelf. Het was niet zozeer dat ik smoorverliefd was, maar meer dat ik me heel erg op mijn gemak voelde bij Felix. Ik voelde me begrepen. Hoewel hij vijftien jaar ouder was.

„Mijn ouders vonden het eerst niet leuk dat ik een Nederlandse vriend had. Maar toen ze Felix beter leerden kennen, ging dat over. Na een jaar vertrok ik naar Nederland om bij Felix te gaan wonen, kort daarna zijn we getrouwd. Ik was pas twintig en ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat ik in een wildvreemd land terecht zou komen, ver weg van mijn ouders en alles wat vertrouwd was. Dat is ontzettend zwaar geweest.

„Maar met Felix had ik een goed leven. Hij was altijd positief, een echte levensgenieter en hij had zoveel interesses. Ik kon met hem over alles praten. We hielden allebei veel van muziek en van uit eten gaan en we maakten prachtige reizen naar bijvoorbeeld India, Syrië en Libanon.

„Toch is het misgegaan. Ik denk dat het het leeftijdsverschil was. Ik was zo jong getrouwd en was in deze relatie te veel de jonge, onervaren persoon die alles moest leren. Dat was benauwend. Ik was zoekende naar wie ik nou eigenlijk echt was. Maar om mezelf te leren kennen, moest ik me van Felix losmaken.

„Acht jaar geleden, in 2006, verbrak ik de relatie en dat deed Felix wel verdriet. Maar hij heeft het geaccepteerd. Felix is mijn soulmate gebleven en ik ben blij dat ik hem ken. Ons huwelijk heeft het niet gered, maar als mens zou ik hem nooit kwijt willen.”