‘Ik geloof in boeken en in Feyenoord’

Novamedia koopt twee uitgeverijen, boekenclub ECI en boekhandel Scheltema

Boudewijn Poelmann: „Als er een literaire uitgeverij beschikbaar komt, zijn we zeker geïnteresseerd.” Foto Bram Budel

Gooi alle remmen los. Die boodschap heeft Boudewijn Poelmann, de nieuwe eigenaar van de voormalige Amsterdamse Polare-boekhandel Scheltema, meegegeven aan het personeel. „Scheltema moet weer een boekhandel worden die steeds verrast, waar plaats is voor gekke ideeën. We gaan niet lopen beknibbelen, zoals Polare deed. De afgelopen jaren was het nogal op een houtje bijten, heb ik begrepen. ”

Poelmann, de ideële ondernemer achter de Postcodeloterij, kocht met zijn bedrijf Novamedia vanaf januari achtereenvolgens de noodlijdende uitgeverij Wereldbibliotheek, de failliete boekenclub ECI, uitgeverij Nieuw Amsterdam dat hoge schulden had, en het failliete Scheltema. Vier boekbedrijven met problemen. Deze week werd Novamedia ook genoemd als potentiële koper van NRC Media, het moederbedrijf van deze krant.

Novamedia heeft twee missies, zegt Poelmann: bijdragen aan het maatschappelijk middenveld door het beheer van loterijen die een deel van hun opbrengsten doneren aan goede doelen, en bijdragen aan een goede informatievoorziening voor burgers. Investeren in media dus.

Van dat laatste was het de afgelopen tien jaar minder gekomen, zegt Poelmann, omdat hij het te druk had met de loterijen. Nu die minder aandacht nodig hebben is het tijd om zich weer op media te richten.

Klopt het dat u belangstelling heeft om NRC Media over te nemen?

„Als ik het geld ervoor had deed ik het misschien wel. Maar ik kan jullie geruststellen: dat is een league te hoog.”

Dus een overname door Novamedia kunnen we uitsluiten?

„Ja. We hebben ons nu op boeken gestort omdat daar de meeste kansen liggen. Het hadden ook kranten of tijdschriften kunnen zijn. Dat vinden we allemaal even boeiend.”

Waarom liggen er op het boekenvlak de meeste kansen?

„Omdat niemand er meer in gelooft.”

En wel in kranten?

„Gelukkig wel. Als ik zie wat eigenaar Egeria voor NRC vraagt, geloven zij er in ieder geval in.”

Heeft u een groter plan voor samenwerking tussen uw nieuwe boekenbedrijven?

„Zal ik je wat eerlijks zeggen? Ik heb nooit een groot plan. Die komen toch nooit uit. Dingen ontstaan omdat je een gevoel hebt voor een bepaalde richting en misschien zelfs een droom af en toe.”

Dus deze bedrijven zullen als zelfstandige bedrijven blijven bestaan?

„Tot nu toe zijn de uitgeverijkant, ECI en Scheltema aparte bedrijven, maar het is wel heel prettig dat iedereen elkaar nu kent. Ik geloof dat uitgeverijen meer contact moeten hebben met hun lezers. En wat is er dan mooier dan een boekenclub en een van de mooiste boekenzaken van Nederland erbij hebben?

„Ik was verbijsterd dat er nul biedingen op ECI kwamen toen dat failliet ging. Het was trouwens ook verbazingwekkend om te zien hoeveel emotie er loskwam bij de overname van Scheltema, zo blij waren de mensen. Een collega van mij heeft de eerste dag acht huilende mensen op zijn schouder gehad.”

Hoeveel heeft u betaald voor Scheltema?

„Ik ben gebonden aan een geheimhoudingsverklaring met de curator [op last van 25.000 euro boete, red.], die nog bezig is met de verkoop van andere Polare-winkels.”

Bent u van plan nog meer uitgeverijen te kopen?

„De literaire hoek van onze uitgeverijkant kan nog wel wat versterking gebruiken. Als er iets beschikbaar komt zijn we zeker geïnteresseerd. De omzet van onze uitgeverijen is nu ongeveer zes miljoen euro. Uiteindelijk willen we toe naar om en nabij de tien miljoen. Er is met uitgeverij Podium gesproken, maar dat is niet doorgegaan.”

U wekt de indruk dat u nog zeer zeker gelooft in het boek.

„Ja, en ik geloof ook in Feyenoord, al zijn die al veertien jaar geen kampioen geworden. Desondanks kun je er een hoop plezier aan beleven. Er zijn heel veel mensen die die club steunen en dat geldt ook voor de boekensector. We kunnen met zijn allen lekker somber lopen doen, maar het is net als op de beurs: als iedereen somber doet, moet je eens nadenken of je niet juist de andere kant op moet rennen.

„Ik zie ook dat de omzet omlaag gaat, maar soms zoeken dingen een nieuw evenwicht. Volgens mij is dat nu in de boekensector aan de hand. Het is een sector waarin honderden miljoenen omgaan. Wat er staat is niet niks. Ik dacht: zo’n grote boekenclub en zo’n bijzondere winkel, waarom kan dat niet gewoon goed gaan? Of ik het bij het rechte eind heb, dat zien we over één of twee jaar wel.”

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger