Hollywood, Bollywood, in Nigeria is er Nollywood

Nachtelijke klopjacht in de bossen bij Akure, in het zuidwesten van Nigeria. Het ziet er angstaanjagend uit, maar er vallen geen echte doden. Akure is de plek waar de Nigeriaanse regisseur Kunle Afolayan zijn nieuwste film opneemt, de politiethriller October 1. Ook de actrice links op de grond, die akelige wonden krijgt opgeverfd, speelt mee.

Kunle Afolayan behoort tot de jonge generatie van producenten die helpt om ‘Nollywood’, de bijnaam van de in Lagos geconcentreerde Nigeriaanse filmindustrie, nog groter te maken dan ze de afgelopen decennia al is geworden. Nollywood steekt Bollywood naar de kroon als het gaat om het aantal films (honderden) dat jaarlijks wordt uitgebracht.

Het merendeel betreft in korte tijd opgenomen lowbudgetproducties met matige acteerprestaties en simpele verhaallijnen, die op dvd worden verspreid. Maar Nollywood wordt steeds professioneler. Na de olie-industrie is het de sector die de meeste banen oplevert.

De actrice rechtsonder is Taiwo Ajayi-Lycett (73), de diva van Nollywood. Ze wordt opgemaakt voor de film Dazzling Mirage van regisseur Tunde Kelani.

Bekijk de hele serie op nrc.nl/inbeeld