Hoeveel wil je tijdens pensioen verpatsen?

Stel dat je als zzp'er pas tien jaar vóór je oude dag gaat sparen voor je pensioen. Hoeveel moet je dan maandelijks reserveren om later goed te kunnen leven? Ervan uitgaande dat je 80 jaar wordt?

Wat kost een goed pensioenleven? Ooit heerste het volksgeloof dat je daarvoor 70 procent van je laatste salaris nodig had. Beurde je jaarlijks 50.000 euro, dan hoorde je van 35.000 euro (inclusief AOW) te pensioneren. Verdiende je twee ton, dan had je jaarlijks 140.000 euro nodig. Levenslang. Wat een onzin. Hoeveel je nodig hebt, hangt af van wat je uitgeeft en hoelang je dat gaat doen. Het eerste verschilt enorm van mens tot mens. En het laatste – je levensduur na pensionering – is meestal een vraagteken, maar reken eerder op 90 dan 80 jaar. Volgens het CBS gaat al een derde van de huidige 65-plus-dames minimaal de 90 halen.

Wat jij als pensionada uitgeeft, is aan jou. Ben je type Annemiek van Deursen, schrijfster van De eerlijke moestuin, dan leef je als godin in Frankrijk van 1.091 euro per maand. Je hebt dan, bovenop je alleenstaanden-AOW’tje plus huurtoeslag, niks nodig. Maar leef je straks ‘groots en meeslepend’ met twee villa’s, een jacht, drie auto’s en vier wereldreizen per jaar, dan kom je aan tien mille per maand mogelijk tekort. De vraag is dus: hoeveel wil jij straks maandelijks verpatsen? Kijk wat je nu uitgeeft en corrigeer dat voor grote veranderingen zoals het wegvallen van hypotheeklasten. De uitkomst is jouw Wenspensioen.

Hoe ver je daar nu vanaf bent, ontdek je op service.nibud.nl/pensioenschijf/. In dit rekenprogramma vul je, naast je leeftijd, wat pensioen-, vermogens- en inkomensgegevens in. Eén muisklik verder heb je een pensioenindicatie per maand. Is dit minder dan je Wenspensioen? Dan kun je het gat bijvoorbeeld zo vullen:

Stel, je komt van je 67ste tot je 90ste maandelijks 500 euro tekort. Op berekenhet.nl (google op berekenhet+vermogensafbouw) ontdek je dat je, bij 2 procent spaarrente en 2 procent indexering per jaar, 165.000 euro nodig hebt om 23 jaar lang maandelijks 500 euro op te kunnen nemen. Maak er twee ton van, ter compensatie van tien jaar inflatie. Die twee ton vergaar je door tien jaar maandelijks 1.600 euro te sparen tegen 2 procent rente (rekening houdend met vermogensrendementsheffing) of 1.375 euro te beleggen tegen (een onzeker) 5 procent rendement. Lijkt jouw Wenspensioen nu onhaalbaar? Lees dan ‘De eerlijke moestuin’. Dan exploderen je besparingen én slinkt je Wenspensioen. Dat maakt een goed pensioenleven toch haalbaar.

    • Erica Verdegaal