Hoe hou je een activist buiten de deur?

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De jongste avonturen in de nieuwe firma.

Heet de nieuwe Carlos misschien John?

Nadat KPN-topman Eelco Blok een overnamepoging door de Mexicaanse multimiljardair Car los Slim vorig jaar had weten te pareren, kreeg hij deze week te horen dat hedgefonds Paulson & Co een belang van 4,54 procent heeft opgebouwd in KPN.

Paulson & Co is vernoemd naar de oprichter John Paulson. Hij voorzag eind 2006 dat er een kredietcrisis aanstaande was, nam maatregelen, en verdiende een jaar later bijna 4 miljard dollar (2,9 miljard euro).

In Nederland kennen we hem ergens anders van. In 2006/2007 hadden de hedgefondsen Centaurus en Paulson een belang van ruim 30 procent opgebouwd in Stork. Zij drongen vervolgens aan op opsplitsing en verkoop van het industrieel conglomeraat. Dat zou veel meer opleveren dan de beurswaarde van dat moment. Maar toenmalig Stork-topman Sjoerd Vollebregt gaf geen krimp. Hij had de winsten van twee bedrijfsonderdelen (de kippenslachtmachines en onderhoudsdiensten) juist nodig om zijn luchtvaarttak op te bouwen.

Vollebregt stapt volgende week dinsdag op als bestuursvoorzitter bij Fokker. Tijd genoeg voor een commissariaat. KPN bijvoorbeeld? Op 9 april treffen de KPN-aandeelhouders elkaar en mogen ze stemmen over twee nieuwe commissarissen: Duco Sickinghe en Claudia Zuiderwijk. Sickinghe beschikt over uitgebreide kennis op het gebied van telecommunicatie, technologie, media en innovatie. Zuiderwijk is bestuursvoorzitter van de Nederlandse Kamer van Koophandel en heeft uitgebreide zakelijke kennis en managementervaring op het gebied van ICT. Maar hoe je John Paulson buiten de deur houdt, dat weet alleen Sjoerd Vollebregt. De aandeelhouders zijn aan zet.

    • Cees Banning