Egyptische rechter geeft twee Morsi-aanhangers de doodstraf

Aanhangers van Morsi tijdens een demonstratie in de Ain Shams Universiteit in Kairo afgelopen week. Foto AP/Roger Anis

In de Egyptische stad Alexandrië zijn opnieuw doodstraffen uitgesproken tegen aanhangers van oud-president Morsi. Twee mannen zijn schuldig bevonden aan dodelijk geweld dat volgde op de afzetting van de voormalige president. Dat meldt persbureau AP vanmiddag.

De rechter zei vandaag dat de veroordeelden, leden van de verboden Moslimbroederschap, twee mensen van een gebouw hebben gegooid in de kuststad tijdens het massaprotest waarin werd geëist dat Morsi zijn macht terugkreeg. Dit gebeurde twee dagen nadat de president was afgezet.

Een van de veroordeelden is gezien op beelden van deze dag. Hij rende rond op het dak van een gebouw met een zwarte vlag in de hand, deze vlaggen werden gebruikt door militanten. Op deze dag zijn zestien mensen omgekomen tijdens de demonstraties.

Vorige week zijn 529 Moslimbroeders ter dood veroordeeld

Sinds Morsi’s afzetting hebben de autoriteiten keihard opgetreden tegen de Moslimbroederschap. Politie en leger doodden bij gevechten honderden aanhangers. Duizenden anderen zijn gearresteerd. De regering heeft Moslimbroederschap officieel als ‘terreurorganisatie’ bestempeld, maar aanhangers zeggen dat zij vreedzaam is.

Vorige week zijn daarnaast 529 Moslimbroeders ter dood veroordeeld. Het was de eerste keer sinds de afzetting van Moslimbroeder-president Mohammed Morsi dat zoveel leden van de beweging de doodstraf krijgen

De meeste van deze verdachten waren gearresteerd tijdens rellen in augustus vorig jaar in de zuidelijke provincie Minya. De rellen braken uit na de ontruiming van twee protestkampen van de Moslimbroederschap in de hoofdstad Kairo, waarbij ruim duizend doden vielen. De aanklacht tegen de verdachten, die sinds zaterdag terechtstonden in Minya, luidde onder meer geweldpleging, aanzetten tot moord, en bestorming van een politiebureau.

    • Annemarie Coevert