Eerste homostellen getrouwd in Groot-Brittannië

Onder anderen Sean Adl-Tabatabai (derde van links) en Sinclair Treadway traden vannacht in het huwelijk. Foto AP / Matt Dunham

Direct na middernacht zijn de eerste homostellen in Groot-Brittannië getrouwd. Dat meldt persbureau AP. In Londen trouwden de mannen Sean Adl-Tabatabai en Sindair Treadway kort nadat de nieuwe huwelijkswet van kracht werd.

De twee trouwden in het lokale gemeentehuis van Camden, een van de diverse locaties waar het mogelijk was ‘s nachts te trouwen om de nieuwe wet te vieren. Zo’n tien minuten na middernacht mochten de mannen elkaar kussen en werd hun huwelijk geregistreerd. “Jullie zijn nu man en man.”

De nieuwe wet is een duidelijke verschuiving in een land dat iets meer dan tien jaar geleden nog een wet in de boeken had staan die ‘promotie’ van homoseksualiteit verbood. “Sommige mensen zeggen dat homo’s een nieuwe uitleg aan het huwelijk proberen te geven. Maar de definitie van huwelijk is al veranderd”, zei Treadway, een 20-jarige student die is geboren in Los Angeles tegen AP. “Het is nu iets tussen twee mensen die van elkaar houden.”

Meerderheid Britten voorstander van homohuwelijk

Uit eerdere peilingen blijkt dat twee derde van de Britten voorstander is van het homohuwelijk. In het land is geen sprake geweest van grote protesten tegen het homohuwelijk, zoals die wel in Frankrijk te zien waren.

Treadway en Adl-Tabatabai, een 32-jarige televisieproducent uit Londen, werden getrouwd door de burgemeester van Camden, Jonathan Simpson. Hij noemde de gelegenheid een “grote stap voorwaarts voor de mensenrechten in ons land en een duidelijke bevestiging dat liefde alles overwint”.

Het homohuwelijk is overigens nog niet in heel Groot-Brittannië mogelijk. Schotland voert de wet later in en Noord-Ierland is vooralsnog tegen.

Lees ook het achtergrondverhaal ‘Pastoor Andrew wil trouwen met Stephen’ van onze correspondent Titia Ketelaar, over de worsteling van de Anglicaanse kerk met het homohuwelijk.

    • Pim van den Dool