Een nieuwe bril voor de de ceremoniemeester

Gratis bier, kaartjes voor Ajax, een tankpasje én een kusje van de koningin. Als iemand weet hoe hij zijn postpensionale cv handig en leuk weet in te richten, is het Hans Wijers. De voormalige minister van Economische Zaken, die twee jaar geleden afzwaaide als bestuursvoorzitter van AkzoNobel, is inmiddels een veelgevraagd commissaris. Hij is president-commissaris bij Heineken en bij voetbalclub Ajax, en gewoon commissaris bij Shell. Vorig jaar kreeg hij ook in de rest van het land bekendheid toen hij de grote roerganger werd van de kroningsfeesten voor koning Willem-Alexander. En ook het uitzwaaifeest voor prinses Beatrix mocht organiseren.

Nu dat Oranjebaantje erop zit, heeft Wijers weer tijd voor echte zaken. Hij is voorgedragen als commissaris bij Hal Holding, de beursgenoteerde investeringsmaatschappij van familie Van der Vorm. Geen grote multinational, maar wel een prestigieuze speler in de financiële wereld. Hal, met een netto vermogenswaarde van 7,3 miljard euro, heeft onder meer belangen in de offshore industrie, de media en opticienketens. Hal staat bekend om zijn hoge beloningen voor zijn toezichthouders, maar cadeautjes in natura zullen er minder sexy zijn dan de skybox in de Arena of een bezoekje aan het Holland Heineken House. Nou vooruit, misschien dat Hal-topman Martijn van der Vorm hem een relatieabonnement op Het Financieele Dagblad in het vooruitzicht heeft gesteld, of een multifocale bril van Pearle.