De zomertijd gaat in, en dat betekent een stuk meer hartaanvallen

Vannacht gaat de klok weer een uur vooruit. Dat betekent aanstaande maandag een flinke toename van het aantal hartaanvallen; dan moet namelijk een kwart meer mensen gedotterd worden na een hartaanval dan op normale maandagen, zo schrijft Sander Voormolen vandaag in NRC Handelsblad.

Foto ANP / Lex van Lieshout

Vannacht gaat de klok weer een uur vooruit. Dat betekent aanstaande maandag een flinke toename van het aantal hartaanvallen; op de eerste zomertijdmaandag moet namelijk een kwart meer mensen gedotterd worden na een hartaanval dan op normale maandagen, zo schrijft Sander Voormolen vandaag in NRC Handelsblad.

Dit nieuws blijkt uit Amerikaans onderzoek op basis van de ziekenhuisstatistieken van de staat Michigan dat een team van de University of Colorado in Denver uitvoerde. Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Open Heart.

Het is te vergelijken met een jetlag

Hoe kan een uurtje zulke dramatische gevolgen hebben? “Ja, dat is een goede vraag”, zegt chronobioloog Bert van der Horst van de Erasmus Universiteit tegen Voormolen:

“Het is een klein beetje vergelijkbaar met een jetlag. Door het uurtje tijdverschil voelen we ons een paar dagen iets vermoeider, maar dat gaat meestal snel over.

Ochtendmensen zullen er over het algemeen wat minder last van hebben, want door hun snellere lichaamsklok passen zij zich makkelijker aan.”

‘We hoeven ons weinig zorgen te maken’

Toch hoeven we ons weinig zorgen te maken, vindt Van der Horst. De kans op een hartaanval is klein, en daar komt maar een klein beetje bovenop. Bovendien liet een eerdere studie zien dat die extra sterfte door de wintertijd weer wordt ingelopen. “Na dat weekend in oktober zijn er op maandag juist minder hartaanvallen.”

Op het congres richt het team zich tot de cardiologen. Als ze weten dat er maandag meer slachtoffers komen, kunnen ze zich daarop voorbereiden.

‘Weg met de zomertijd’

Chronobioloog Till Roenneberg van de Ludwig-Maximilians-Universität in München hield eerder in NRC Handelsblad een fel pleidooi tegen de zomertijd:

“Ik heb sterke aanwijzingen dat zo’n uurtje tijdsverschil wezenlijk bijdraagt aan het slaaptekort dat mensen oplopen. Vooral in het voorjaar kost het weken voordat mensen zich aan de nieuwe opgelegde tijd hebben aangepast.”

Lees het hele artikel over dit pleidooi hier.

En dan zijn er nog ‘allerlei bijkomende zaken die mensen zich niet realiseren’, zo stelde H.J. Bussink, voorzitter van de anti-verzetsbeweging jaren geleden al tijdens een sketch van het wekelijkse programma van Van Kooten en De Bie, de Keek op de Week:

    • Annemarie Coevert