De SER wordt weer eens doodverklaard

Als de Sociaal Economische Raad (SER) beursgenoteerd was, hadden we deze week een scherpe koersdaling gezien. Het onverwachte vertrek van voorzitter Wiebe Draijer leidde tot speculaties over de houdbaarheidsdatum van de SER. De club van kroonleden is niet representatief meer voor de samenleving, is de kritiek. Werkgevers en werknemers zouden elkaar binnen de SER pleasen. En waarom heeft de raad al maanden niet meer plenair vergaderd? „Ik vlucht niet”, reageerde Draijer in deze krant op alle kritiek. „Je moet het belang van de raad zien als een slingerbeweging.” Anders gezegd: de SER is al herhaaldelijk doodverklaard, maar heeft nog altijd een polsslag. In het jubileumboek Verzuilde Dromen 40 jaar SER schreef Arjo Klamer in 1990 al: „Volgens de een is de SER een ‘overleefd instituut’, volgens de ander een ijskast die belangeloos initiatieven bekoelt en soms zelfs bevriest”.