‘Darth Vader for president’ in Oekraïne. Geen grap. Of toch wel?

Het is bijna 1 april en dus zijn we al dagen op onze hoede. Voor je het weet ben je in een 1 aprilgrap getrapt en heb je er op een serieuze manier aandacht aan besteed. Vandaag gingen alle alarmbellen rinkelen bij de volgende bekendmaking: Darth Vader wil president worden.

De persconferentie. Foto Reuters / Alex Kuzmin

Het is bijna 1 april en dus zijn we al dagen (zo niet weken) op onze hoede. Voor je het weet ben je in een 1 aprilgrap getrapt en heb je er op een serieuze manier aandacht aan besteed. Vandaag gingen alle alarmbellen rinkelen bij de volgende bekendmaking: Darth Vader wil president worden van Oekraïne.

De Internetpartij van Oekraïne liet vandaag tijdens een persconferentie in hoofdstad Kiev weten dat leider Darth Vader - bekend van de Star Wars-franchise - alle documenten heeft ingediend om mee te kunnen doen aan de presidentsverkiezingen van 25 mei. De gemaskerde schurk werd tijdens de aankondiging omringd door stormtroopers en andere kleurrijke figuren. Een redelijk absurdistisch tafereel.

Foto Reuters / Alex Kuzmin

Bekijk een (niet ondertiteld) filmpje van de partijbijeenkomst:

De kwade genius is niet de enige presidentskandidaat. Tientallen hoopvollen hebben zich bij de centrale kiescommissie gemeld. De meest kansrijke kandidaat op dit moment lijkt de chocoladeoligarch Petro Porosjenko, die gesteund wordt door bokser Vitali Klitsjko. Hun gezamenlijke persconferentie zag er heel anders uit. Ze werden omringd door mannen en een enkele vrouw, strak in pak.

Porosjenko in het midden links naast Klitsjko tijdens de bijeenkomst van de UDAR-partij van de bokser, eerder vandaag. Foto AFP / Anatoliy Stepanov

Oude bekende

Darth Vader is overigens geen onbekende in het straatbeeld van Oekraïne. Zo werd hij tijdens de massale betogingen in Kiev gespot onder de demonstranten op het Onafhankelijkheidsplein. In 2011 voerde hij campagne in havenstad Odessa aan de Zwarte Zee. Hij vond toen dat hij recht had op een gratis parkeerplek voor zijn ruimteschip, en baseerde zich op een stukje Oekraïense wetgeving waarin zou staan dat elke burger recht heeft op duizend vierkante meter grond.

December 2013. Een activist van de internetpartij van Oekraïne deelt - in Darth Vader-kostuum - spulletjes uit die handig zijn voor de betogers die kamperen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev. Denk aan zeep, lucifers, zout en condooms. Foto EPA / Sergey Dolzhenko

Vorig jaar bestormden Darth en zijn stormtroopers het ministerie van Justitie.

    • Laura Klompenhouwer