Tepelzuigen al in 2008 bekend

Het artikel Een baby masseert de tepel niet (Wetenschap, 25 maart) meldt als groot nieuws dat baby’s de melk uit de tepel zuigen en niet met een masserende kauwbeweging naar buiten persen. Ik citeer: „Dit resultaat zou niets minder dan een ‘wetenschappelijke controverse van een eeuw’ beëindigen, zegt onderzoeker Liat Ben Sira van Tel Aviv Sourasky Medical Center in Israël. Het is tijd voor een geheel nieuwe mechanica van de borstvoeding.”

Maar dezelfde ontdekking is zes jaar geleden al gepubliceerd door de Australische onderzoeksgroep van Peter Hartmann en Donna Geddes (Early Human Development, 2008). Ik heb hun filmopnamen nog op de cd-rom bij mijn proefschrift gezet (Development of sucking patterns in preterm infants, Groningen, 2010). Ben Sira dient dus oude koek op. Raar dat het nu ineens wordt opgepikt.

Logopedist Groningen

    • Saakje da Costa