Bij Sergio Herman is alles rock-’n-roll

Eten // Net geopend The Jane

In Vlaanderen kan Sergio Herman (43) amper over straat zonder dat mensen zijn getatoeëerde lijf aanraken. The Jane, zijn nieuwe restaurant in Antwerpen, opende dinsdag; het wordt de opening van het jaar genoemd.

Herman is een topkok. Na Cees Helder en Jonnie Boer was hij de derde Nederlandse kok die drie Michelinsterren in de wacht sleepte. Op zijn vorige adres, Oud Sluis, in Zeeland, was de drang om telkens maar te vernieuwen en te verbeteren zo verslindend, dat Herman aan zijn zaak refereerde als ‘het beest’. Hij is een kok van wereldfaam die niet op zijn lauweren kan en wil rusten.

In de kapel van een voormalig militair hospitaal in de Antwerpse wijk ’t Groen Kwartier heeft Piet Boon letterlijk een eettempel doen verrijzen. Met een keuken in een glazen kubus als altaar en een spectaculaire kroonluchter van tien meter doorsnee met 150 lichtpunten. De ramen zijn gedecoreerd door het ontwerpersduo Studio Job, een grote neonschedel van de kunstenaar Kendell Geers blikt neer op de gasten. Alles in het restaurant draagt bij aan de totaalbeleving die Herman voor ogen stond. Van de leren broodmandjes tot de koksbuizen van G-Star en de vorm van het fornuis; alles is rock-’n-roll.

Een driesterrenkok blijft een driesterrenkok, ook als hij het restaurant sluit waarvoor hij die sterren kreeg. Het gebodene in The Jane is betaalbaarder dan in Oud Sluis omdat de gerechten minder handelingen behoeven, en de keuken dus met minder personeel toe kan. Een menu kost 85 euro en het bestaat uit negen elementen, waaronder hoofdgerecht en dessert. Daarnaast worden à la carte klassiekers uit Oud Sluis geserveerd. Er zijn twaalf open wijnen vanaf 6,50 euro per glas. Reserveren voor het restaurant (60 couverts) kan niet langer dan drie maanden van tevoren, behalve voor de cocktailbar (35 couverts), waar – naast uiteraard cocktails – ook simpelere gerechten geserveerd worden. Daar kun je uiterlijk een maand vooraf reserveren. Oud Sluis had minder couverts en was langer dan drie maanden van vooraf volgeboekt. Reserveren: thejaneantwerp.com.

    • Ronald Hoeben