Barack, do you thi... Barack??

Foto AFP

Het was de week van de NSS, de nucleaire top in Den Haag. Waar hadden we het vooral over?

De lunch van de wereldleiders gemaakt door topchef Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle (Nederlandse asperges overgoten met beurre noisette, dragon, hazelnoot en aardappeljus, onder meer). De werkdruk van de Nederlandse politie (16 uur, zonder eten). De geweldige reclame voor Nederland (Obama en de Nachtwacht op de voorpagina van The New York Times). En het slechte Engels van premier Mark Rutte („my friends in the Dutch entils”).

Over de inhoud, wat er nu daadwerkelijk werd besloten, ging het weinig. Terwijl er toch veel op het spel stond. De wereld kwam samen om tot een gezamenlijk systeem te komen, waarbij ‘nucleair terrorisme’ het best kan worden bestreden.

Uiteindelijk werd er een 36 punten tellende verklaring ondertekend. Op initiatief van de VS, Zuid-Korea en Nederland spraken 35 landen af dat ze de bestaande richtlijnen van het Internationaal Atoomenergieagentschap zullen omzetten in verplichte nationale wetten en regels.