Aanval op hoofdkantoor Afghaanse kiescommissie in Kabul

Kiezers registreren zich bij een kantoor van de Afghaanse kiescommissie in Jalalabad. Foto AP / Rahmat Gul

Een week voor de Afghaanse presidentsverkiezingen hebben opstandelingen het hoofdkantoor van de kiescommissie in Kabul aangevallen. Dat heeft de Afghaanse politie vanochtend gemeld. De aanval is waarschijnlijk het werk van de Talibaan.

Of er bij de aanval doden of gewonden zijn gevallen is nog onduidelijk, maar volgens de politie wisten opstandelingen het gebouw van de kiescommissie binnen te dringen en werd er geschoten met automatische wapens. Een politiefunctionaris zei tegen persbureau AP dat de gewapende mannen het nabijgelegen terrein van de Internationale Verkiezingscommissie niet hebben binnengedrongen.

De aanval op het kantoor van de kiescommissie komt een dag na een aanval op een flat waar buitenlandse hulpverleners wonen. Vorige week vielen er nog negen doden bij een aanval op een luxehotel in Kabul waar veel buitenlanders verbleven.

De Talibaan hebben eerder aangekondigd de presidentsverkiezingen die volgend weekend in Afghanistan plaatsvinden te willen verstoren met aanslagen. De islamitische extremisten zijn tegen democratische verkiezingen en willen van Afghanistan weer een islamitische staat maken. Het Westen hoopt dat de verkiezingen vreedzaam zullen verlopen, zodat de NAVO-troepen in Afghanistan eind dit jaar kunnen worden teruggetrokken.

    • Pim van den Dool