Zoektocht naar MH370 op zee 1.100 km verlegd

Het nieuwe zoekgebied
Het nieuwe zoekgebied

De zoektocht naar het wrak van het verdwenen Maleisische vliegtuig is vanmorgen plotseling verlegd naar een heel ander deel van de Indische Oceaan, 1.100 kilometer ten noordoosten van het stuk zee waar de afgelopen dagen was gezocht.

Dat gebeurde na een nieuwe analyse van de vermoedelijke route die vlucht MH370 met 239 mensen aan boord heeft genomen. Het toestel zou sneller hebben gevlogen dan eerst gedacht en daardoor eerder zonder brandstof zijn geraakt en neergestort.

Voordeel van de nieuwe zone is dat die sneller is te bereiken vanuit Australië dan de vorige. Zo kunnen vliegtuigen langer zoeken voor ze terugmoeten. Ook is het weer er doorgaans beter dan in de eerste zone. Tien vliegtuigen en ettelijke schepen zijn bezig om naar wrakstukken te zoeken. Juist gisteren had een Thaise satelliet in de oorspronkelijke zoekzone zo’n 300 ‘objecten’ waargenomen. Het wachten is echter nog altijd op het eerste tastbare wrakstuk. (AP, Reuters)